Mozaik
GRUPA “BANG BANG”

Lara Antić: u rujnu ćemo se
sigurno družiti s vama u Slavoniji
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

Simpatični članovi grupe Bang Bang, Lara Antić i Hrvoje Prskalo, nedavno su u sklopu radionice HDS-a i ZAPM-a gostovali u Osnovnoj školi “Đuro Pilar” u Slavonskom Brodu. Profesorima i osnovnoškolcima pokušali su približiti i objasniti pojmove kreativnost, autor i autorska prava. Hrvoje je govorio o svojim počecima tekstopisca i glazbenika, a Lara o svojim pjevačkim iskustvima.

Uspješna radionica je, uz glazbene brojeve Bang Banga, potaknula djecu da gostujućim glazbenicima postave brojna pitanja, a neke iluzije, poput one da svi glazbenici vode lagodan život i voze se limuzinama, ipak su, kroz smijeh, demantirane. Priliku za predstavljanje dobila su i djeca, pa se tako djevojčica Božica predstavila vlastitom autorskom pjesmom i zaradila pljesak školskih kolega. Porinom nagrađeni dvojac iz Bang Banga, osim što u slobodno vrijeme klincima demistificira domaću glazbenu industriju, vrijedno radi i na promociji svog aktualnog singla “Stranci”, za koji je nedavno snimio intrigantan videospot u režiji Ljube Zdjelarevića. O planovima benda popričali smo s Larom.

Vaša glazbena priča počela je u zboru Zvjezdice, zar ne?

- Tako je. Još kao mala djevojčica stalno sam pjevušila i izmišljala pjesmice. Roditeljima je dosadilo to stalno doma slušati, pa su me na kraju upisali u muzičku školu na gitaru. Gitara je bila logičan izbor jer ju je bilo najjednostavnije nabaviti. Nažalost, ona nije bila moj prvi izbor, pa smo se nakon četiri godine druženja rastale. Nakon toga odlučila sam se upisati u zbor Zvjezdice. To je bila ljubav na prvi pogled, ili na prvi ton. I danas se često čujem i družim s curama s kojima sam pjevala. Najljepša sjećanja iz djetinjstva vezana su uza zbor, putovanja, natjecanja i, naravno, spačke koje smo mi cure često radile jedna drugoj.

Kako je bend dobio ime?

- Nitko u bendu danima nije mogao naći neko ime koje bi se svima svidjelo. Na kraju je taj zadatak pao na mene. Jednog dana sasvim slučajno, dok sam surfala po YouTtubeu, pustila sam pjesmu Nancy Sinatre “Bang Bang”. To je bio taj zvuk gitare koji smo i mi imali i koji je bend najviše obilježio. Svi u bendu su se složili s mojim prijedlogom, zaključili da je kratko i pamtljivo, i tako je ostao Bang Bang.

Koji su vaši glazbeni uzori?

- Komplicirana sam kad je glazba u pitanju. Volim slušati pjesme i izvođače koje mnogi nisu čuli ili otkrili. Budući da sam veliki ljubitelj bluesa, prvo moram navesti Ettu James kao svoj najveći uzor. Zatim tu je Beth Hart, Imelda May, Nina Simone, Dinah Washington, Lizz Wright, Erykah Badu... Ima tu i nekih novih imena koja su me fascinirala svojom lakoćom i jednostavnošću, na primjer, Adele. Volim njezinu glazbu i njezine tekstove, ali najviše me fascinira njezina otvorenost i ranjivost dok pjeva.

Koliko vam se promijenio život odnosno karijera nakon osvajanja Porina?

- Mislim da nije puno. I dalje svi radimo, trudimo se, vježbamo i usavršavamo se. Naravno da nas je takvo priznanje struke ohrabrilo i na neki način uvjerilo kako ne smijemo odustajati, ali nekih većih promjena nema. Mislim da ih i ne smije biti. Pa nagrade su samo potvrda da nešto radite dobro u tom trenutku, ali ne mora značiti da će to uvijek tako biti. Zato se uvijek treba truditi, graditi i raditi. Nagrade nisu nikakva garancija one su samo lijep podsjetnik što nam dobar i kvalitetan rad može donijeti.

Predstavite nam svoj novi singl... tko su autori, čime je inspiriran?

- Autor novog singla je, kao i svih naših pjesama, Hrvoje Prskalo. Pjesma govori o paru koji nakon dugo godina veze shvaća kako se njihov odnos hladi i kako se međusobno udaljavaju. Na prvi pogled ili slušanje, teška tema, ali ja svaki kraj gledam kao neki novi početak. Nisam sigurna što je točno bila Hrvojeva inspiracija za ovu pjesmu. Mislim da smo svi mi u životu imali slične, ako ne i iste, situacije. Rastajali smo se i od dečki i od prijateljima, ali zaljubili bismo se opet ili sprijateljili s nekim drugim.

Kategoriziraju vas kao retro-pop-blues bend, biste li se i vi tako opisali?

- Teško je glazbu staviti u neku kategoriju. U Bang Bangu je šest različitih ljudi i svatko ima drukčiji glazbeni ukus. Vjerojatno bi svi oni naveli još neke glazbene žanrove koje čuju u našoj glazbi, ali, što se mene tiče, bluesa sigurno ima. Bar ga ja čujem.

Kakve planove bend ima za ovo ljeto kad je riječ o nastupima?

- Nastupa će biti. Svirat ćemo najviše po moru, a čeka nas i nastup na Šibenskoj šansoni. Tome se jako veselimo. Prošle godine Hrvoje i ja bili smo dio publike, a ove godine Bang Bang nastupa na finalnoj večeri s pjesmom “Prijezir”. Mislim da će to biti divan osjećaj, nastupiti u gradu u kojem sam proživjela dobar dio djetinjstva i to ispred jedne od najljepših katedrala u svijetu.

Kad možemo očekivati sljedeći singl/spot?

- Mislim da ćemo vas iznenaditi tek na jesen. Trenutno u studiju slažemo aranžmane novih pjesama i pripremamo skladbe za drugi album.

Hoćete li nam doći u Slavoniju?

- U rujnu ćemo se sigurno družiti. Većina ovih ljetnih koncerata dogovorena je za more, ali veliki planovi za Slavoniju očekuju nas u rujnu i listopadu i tome se jako veselimo. Pa ipak ste vi divni domaćini, veliki veseljaci, a tek vaša hrana... Bojim se da bismo kod vas mogli i duže ostati!

Tanja KVORKA
 
 

ime

NAZVALI SU SE PO PJESMI NANCY SINATRE

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike