Novosti
DJECA BRANITELJA

Zašto još nema rezultata natječaja za stipendije?
Objavljeno 22. lipnja, 2016.
Mjesečni iznos se s tisuću kuna spustio na svega 500 kuna

Iako je školska i akademska godina 2015./16. već gotovo završila, još nisu objavljeni rezultati natječaja za dodjelu braniteljskih stipendija za nju, zbog čega su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i njihova djeca - učenici srednjih škola, studenti i poslijediplomanti, prijavljeni za braniteljske stipendije, pozvali medije da im pomognu u rješavanju toga problema. I na društvenim mrežama hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji osnovali su skupinu kako bi upozorili na sporu, neefikasnu i katastrofalnu birokraciju zbog koje ima problema s dodjelom braniteljskih stipendija.

“Rezultati natječaja za dodjelu stipendija, koje dodjeljuje Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, još uvijek nisu objavljeni, iako je tekuća školska i akademska godina pri kraju, a sam natječaj objavljen još u prosincu 2015.”, stoji u priopćenju grupe koju su na Facebooku pod nazivom "Braniteljske stipendije" osnovali studenti, učenici i njihovi roditelji. Ističu kako se "iz godine u godinu ponavlja ista situacija, te svake godine rezultati budu objavljeni sve kasnije i kasnije".

Nakon što mjesecima, bez zadovoljavajuće odgovora, šalju upite nadležnome ministarstvu, kao i ministru, prijavljeni na natječaj strahuju da “od stipendija neće biti ništa”. Zato pozivaju odgovorne da “stanu na kraj sporoj, neefikasnoj, lošoj, katastrofalnoj i za sve nas ponižavajućoj birokraciji u Hrvatskoj”, kako se takva situacija više ne bi ponavljala.

“Smisao braniteljskih stipendija je pomoć učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci. Nama kao studentima i učenicima te roditeljima istih, to je egzistencijalno pitanje”, ističe se u priopćenju poslanog u ime svih prijavljenih na natječaj.

“Cijelo se vrijeme pitamo zašto se svake godine ponavlja ista situacija te zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu, a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti. Isto tako ogorčeni smo što se mjesečni iznos stipendije s tisuću kuna spustio na svega 500 kuna”, dodaje se. D.Pav.

Učenici i studenti pozivaju odgovorne da stanu na kraj katastrofalnoj birokraciji

Možda ste propustili...