Svijet
BREXIT - DAN ODLUKE

Britanski referendum mijenja odnose u EU
Objavljeno 23. lipnja, 2016.
Širi li se Europskom unijom opasna ideja o njezinoj dezintegraciji?

Britanci će se u četvrtak, 23. lipnja, izjasniti žele li ostati dijelom Europske unije ili žele izići iz zajednice u koju su ušli prije 40 godina. Bez obzira na njihovu odluku, nakon Brexita - referenduma o izlasku Britanije iz EU-a, stvari neće biti više iste jer su se postavila neka pitanja koja još nemaju odgovore.

Naime, nakon Britanije i u Francuskoj se pojavila jaka antieuropska politička struja koja dolazi s krajnje desnice. Francuska ultradesničarska liderica Marine Le Pen pozvala je u utorak sve zemlje Europske unije da se povedu britanskim primjerom i raspišu referendum o ostanku u EU. Predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen između ostalog je i kandidatkinja za predsjednicu Francuske na izborima koji će se održati 2017. godine, a u slučaju da bude izabrana (što nije nemoguće s obzirom na sadašnje rezultate istraživanja javnosti), obećala je da će kao predsjednica raspisati referendum u roku od šest mjeseci nakon izbora.

Britanski referendum donekle je razumljiv s obzirom na to da se Britanija nalazi u svojevrsnoj “identiteskoj krizi”. Prije 70 godina Velika Britanija vladala je carstvom koje je na svojem vrhuncu obuhvaćalo četvrtinu svjetskog stanovništva na pet kontinenata, danas je samo jedna od 28 zemalja. Doduše, gospodarski, politički i vojno vrlo moćna zemlja, pa im to više smeta što su “samo jedna od 28”.

No, Francuzi su svojevrsni osnivači Europske unije, potpisnici prve Europske zajednice za ugljen i čelik, iz koje je nastala Europska unija. EU je francusko “političko čedo” i francuski referendum o izlasku iz Unije bio bi početak njezina kraja.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u utorak Francusku i Njemačku da zajednički iniciraju “novi europski dogovor”.

Nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel Sarkozy je izjavio: “Rekao sam kancelarki da ako želimo spasiti Europu, moramo zajednički pokrenuti inicijativu u sljedećih nekoliko mjeseci s novim sporazumom koji će jasno poručiti 450 milijuna Europljana da smo čuli što govore i da razumijemo kako se osjećaju.”

Britanski referendum, kako god prošao, imat će posljedice na budući izgled EU-a. “Kao odgovor na Brexit jednostavno ne možemo više inzistirati na daljnjoj integraciji”, izjavio je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble u intervjuu koji je dao za Der Spiegel.

Vuk TEŠIJA
Više od polovine Francuza za referendum o ostanku u EU

Istraživanje koje je Sveučilište iz Edinburgha provelo u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Irskoj i Švedskoj pokazalo je da građani nemaju ništa protiv izjašnjavanja na referendumu. Francuski građani jedini su se izjasnili u većini (53 posto) da nemaju ništa protiv da se sličan referendum održi u Francuskoj. Šveđani (49 %) također su u iskušenju da održe referendum, a slijede Španjolci (47 %), Nijemci (45 %), Poljaci (39 %) i Irci (38 %). Naravno, to ne znači da bi se svi izjasnili za izlazak iz EU-a, ali građani očito vole da ih se pita za mišljenje.

Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike