Osijek
UDRUGA PALETA SUVENIRA

Četrdesetak žena uživa u druženju i izradi unikata
Objavljeno 22. lipnja, 2016.

Četrdesetak žena uživa izrađujući unikatne predmete na druženjima udruge Paleta suvenira u prostorijama Gradske četvrti Tvrđa, na Vijencu Ivana Meštrovića. Predsjednica udruge Andrea Krišto ističe kako je to odličan način za druženje žena ne samo u sjedištu udruge nego i na sajmovima i drugim manifestacijama.

Na njih ih, naime, neizostavno pozivaju kako bi pokazale što su vrijedene ženske ruke sposobne proizvesti.

- Ova naša druženja traju već pet godina. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje proveli smo projekt osnaživanja i uključivanja žena na tržište rada. Zajedničkim su snagama žene međusobno pretočile onu umjetničku notu i stvaralačku energiju u izradi tradicijskih suvenira u ekoradionice, odnosno vraćanje uporabne vrijednosti predmetima. Tako radimo od recikliranih materijala - što je bilo u sklopu radionice Staro ruho za novo doba - oslikavamo predmete, izrađujemo ukrasne kutijice... - priča Krišto, i poziva i druge žene da im se priključe.

- Tko god je zainteresiran može nam se priključiti, naučiti ponešto ili podijeliti svoju ideju s drugima. Okupljamo se ponedjeljkom od 17 do 19 sati i četvrtkom od 18 do 20 sati. Budu to pravi susreti ugode, mi smo kao obitelj. Imamo članica različite dobi, od nezaposlenih do zaposlenih. Osim na sajmovima, gdje od nas kupuju unikatne proizvode ili ih naručuju za posebne namjene, primjerice boce sa slikama umjesto etiketom za pojedine proizvođače, pa su se se tako naši suveniri raširili diljem svijeta. Odlično surađujemo sa šest osnovnih škola u Osijeku, nastojimo potaknuti kreativnost u djece koja danas ni konac u iglu ne znaju udjenuti. Surađujemo s KUD-ovima i ostalim udrugama, povezani smo s turističkim zajednicama Osijeka, Županje, Čačinaca, Erduta i Đakova. Ta je suradnja odlična, jako se dobro dopunjujemo na manifestacijama - kaže Andrea Krišto. Ističe kako udruga ima i Dane otvorenih vrata, kada organiziraju radionice, a informacije o aktivnostima i svemu ostalom mogu se naći i na Facebooku.

Kupnjom suvenira omogućuje se da žene iz Palete suvenira mogu ponovno kupiti materijal i boje i nastaviti kreativno raditi. Upravo se, kaže Krišto, radno pripremaju za Ribarske večeri u Aljmašu, Đakovačke vezove i Žetvene svečanosti u Županji. Posla je mnogo, kažu Krišto i druge članice Palete suvenira, ali je i mnogo zadovoljstva u kreativnosti i druženju.

Darko PEJIĆ
Najčitanije iz rubrike