Regija
GOSPODARSTVO TOMIČIĆ

Cvijet kamilice izvoze na
tržište zapadne Europe
Objavljeno 23. lipnja, 2016.

ŠIROKO POLJE - Gospodarstvo Tomičić u Širokom Polju kamilicu proizvodi već puna četiri desetljeća, a godišnji urod im je između 30 i 40 tona različitih klasa tog ljekovitog bilja. Od jeseni, odnosno rujna ili listopada, kada je zasiju pa sve do berbe u svibnju i lipnju, strepe nad njom i vremenskim uvjetima, jer nije jednostavno proizvoditi u tvornici pod otvorenim nebom.

Zapošljavaju sezonce

Na njihovom gospodarstvu pet je stalno zaposlenih radnika, a u sezoni branja zapošljavaju 20-ak sezonskih radnika. Josip Tomičić kaže kako nije bilo godine u zadnja četiri desetljeća da kamilicu nisu zasijali.

- Kod nas se kamilica neprekidno proizvodi već 40 godina. Posao je započeo još moj otac Ivan 70-ih godina sagradivši objekte za sušenje i skladištenje. Od tada do danas bavimo se kamilicom iz godine u godinu s uvođenjem promjena i poboljšanjem proizvodnje. Došli smo do toga da godišnje sijemo od 50 do 60 hektara kamilice i to je tako u zadnjih 20 godina - kazuje nam Josip Tomičić. U zadnjih nekoliko godina, kaže, njihovo se gospodarstvo orijentiralo na ekološku proizvodnju kamilice i to na zahtjev njihovih kupaca.

- Nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, olakšan je izvoz na zapadna tržišta, u zadnje vrijeme čak dolazi do povećanja proizvodnje kamilice u RH. U ekološkoj proizvodnji kamilice, ili bilo čega drugog, ne smiju se koristiti umjetna gnojiva, pesticidi, ni bilo koja druga sredstva. Naši kupci ni ranije nisu dopuštali da se u kamilici nađu tragovi pesticida. Ona je praktično i prije bila čista od pesticida pa se samo po sebi nametnulo to da uđemo u ekološku proizvodnju. Jasno, to donosi i bolju cijenu i bolji poticaj. Kroz dugogodišnje iskustvo, dakako, spoznali smo i kako korove suzbiti bez pesticida, kaže Tomičić.

Prije su, kaže, putem posrednika radili za jednu veliku domaću tvrtku, no suradnja je prestala, jer im je na određen način Tomičićeva kamilica bila prekvalitetna pa su se odlučili za kupovinu jefinijih klasa tog bilja.

Sušare - usko grlo

- Tada smo se okrenuli domaćim tvrtkama koje se bave izvozom ljekovitog bilja pa u zadnjih desetak godina surađujemo s dvije takve tvrtke. Pokazale su se kao stabilne i priznate u ovom poslu i naša roba završava u zapadnoj Europi - ističe Tomičić, kojeg smo pitali i za otkupnu cijenu o kojoj drugi proizvođači nerado govore.

- Za cvijet je otkupna cijena između 40 i 50 kuna po kilogramu i to kod prve klase, a za ostale kategorije od 10 do 20 kuna. Ekološka kamilica plaća se u pravilu 30 posto više. Cijena bi mogla biti veća, ona je, istina, zadovoljavajuća ako je prinos dobar i ako se poticaj isplati u maksimalnom iznosu. Međutim, poticaj se uvijek malo zakine, čak je sada za ekološki proizvedeno ljekovito bilje poticaj snižen pa se od godine do godine rezultati razlikuju - kaže Tomičić. Ova godina, nažalost, nije bila naklonjena proizvodnji ovog ljekovitog bilja.

- U ovoj godini urod nije dobar, jer je kraj travnja i početak svibnja bio obilježen jako niskim temperaturama, u vrijeme cvatnje kamilice imali smo noćne temperature od četiri do pet stupnjeva i to uzastopce. Nije bilo štete od prekomjernih oborina, a glavnina berbe protekla je bez kiše - kaže Tomičić.

- Zažive li Europski fondovi ruralnog razvoja, išli bismo na povećanje broja sušara, sada ih imamo šest, i one su nam trenutačno usko grlo. Zemlju imamo, kombajne imamo, strojeve za doradu također, jedino su nam sušare ograničavajući kapacitet - zaključuje Tomičić.

Maja MUŠKIĆ

tržište

DOLAZI DO POVEĆANJA PROIZVODNJE U RH

50

do

60

hektara godišnje zasiju ovim ljekovitim biljem

Vjetar nosi kapljice pesticida

“Cijenom smo zadovoljni onda kada nam roba prolazi kao ekološka. Postoji vrlo strogi standard za čistoću ekoloških proizvoda od pesticida. Taj standard odnosi se na naturalnu, odnosno vlažnu robu. Kad se ta roba sušenjem preradi ona izgubi vlagu, a samim tim koncentracija pesticida poveća se. Ako je, primjera radi, jabuka ekološka dok je tek ubrana i svježa, ona mora biti ekološka kad se osuši i kad se od nje napravi čips. No tada se poveća koncentracija pesticida, ali to je ista jabuka koja je kao svježa prošla kao ekološka. Mi ne tretiramo kamilicu ničim, ali susjedi u vrijeme cvatnje kamilice prskaju kukuruz i suncokret protiv korova, a vjetar nosi kapljice”, kaže Tomičić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike