Regija
VELIKA INVESTICIJA U ŽUPANJSKOJ SLADORANI

Zbog EU grade pročistač otpadnih voda vrijedan oko 45 milijuna kuna
Objavljeno 23. lipnja, 2016.
Ove godine nećemo ni jednu litru vode vratiti u Savu a da nije prerađena

ŽUPANJA - U županjskoj Sladorani u tijeku je gradnja pročistača otpadnih voda, investicija ukupne vrijednosti oko 12 milijuna eura, čija će realizacija ići u dvije faze, šest po šest. Prva faza gradnje radijalnog taložnika vode za pranje repe, rashladnog tornja i taložnih polja bit će završena do početka ovogodišnje kampanje prerade šećerne repe.

Najviši standardi

Riječ je o značajnoj i za tvornicu vrlo vrijednoj investiciji koja je preduvjet za njezin daljnji rad. Naime, prema ugovoru potpisanom između RH i EU, hrvatska industrija koja iz proizvodnog procesa emitira štetne emisije najkasnije do 1. siječnja 2017. obvezna je uskladiti svoje poslovanje s odredbama IPPC direktive, odnosno s najvišim ekološkim standardima o pitanju svih oblika emisija. Šećeranama se, s obzirom na tehnološke karakteristike proizvodnog procesa, najviši zahtjevi postavljaju u dijelu vezanom uz otpadne vode. Pročistač će omogućiti Sladorani da potpuno samostalno pročisti svoje otpadne vode do razine kakvoće pogodne za ispuštanje u prirodni recipijent, odnosno rijeku Savu.

Predsjednik Uprave Dražen Robić ističe da je početak realizacije ove investicije jamstvo opstanka tvornice i pokazatelj da vlasnici misle na duge staze i da se u Županji namjeravaju i dalje baviti proizvodnjom šećera, ali i povećavati hektare pod šećernom repom.

- Ove godine nećemo ni jednu litru vode vratiti u Savu a da nije prethodno prerađena - poručuje Robić. Pročistačem će se riješiti krugovi voda u Sladorani i stvorit će se jedan zatvoreni proces. Vezan je uz recirkulaciju otpadnih voda i samim tim smanjenje zahvata iz same rijeke Save, a s druge strane pročistač jamči uvjete vodopravne dozvole koji određuju kvalitetu vode koja se smije vraćati natrag u vodotok rijeke Save. Riječ je o kompleksnoj investiciji koja za Sladoranu pogotovo u ovim kriznim vremenima predstavlja iznimno zahtjevan i težak izazov i dodatni je trošak u samom procesu proizvodnje šećera.

Radi domaća tvrtka

- Potpisali smo ugovor s Tehnikom, domaćom tvrtkom, i smatram da je jako važna stvar da se na gradilištima angažiraju domaći izvođači jer na taj način pridonose razvoju cijele Hrvatske - ustvrdio je.

Usporedno uz gradnju pročistača, u Sladorani je u tijeku i remont postrojenja, odnosno priprema tvornice za najvažniji godišnji posao - 70. kampanju prerade šećerne repe koja kreće početkom rujna. Repa je za sada u odličnoj kondiciji i ako se povoljne vremenske prilike nastave, može se očekivati odličan prinos i visoka digestija. Sladorana je nabavila i dva nova kombajna za vađenje repe koji imaju manji lom za 10 do 15 posto. To je, napominju, još jedan dokaz ozbiljnosti vlasnika tvornice koji čine sve kako bi se Sladorana strateški što bolje pozicionirala i bila konkurentnija na tržištu, sa snažnijim izvozom šećera. Naime, od 2017. na snagu stupaju velike promjene u europskom šećernom biznisu. Ukidaju se proizvodne i izvozne kvote, što bi šećeranama, koje više neće imati ograničenja, trebao biti vjetar u leđa. Tržište će biti sasvim liberalizirano, što znači da hrvatske proizvođače šećera čeka velika konkurencija. Stoga je iznimno važno podići konkurentnost u proizvodnji šećerne repe jer je pitanje opstanka hrvatske industrije šećera usko vezano uz konkurentnost domaćih proizvođača slatkog korijena.

Marija LEŠIĆ O0MEROVIĆ

priprema

70. kampanja prerade šećerne repe kreće početkom rujna

12

milijuna eura ukupna je investicija koja će ići u dvije faze

Prehranjuje 10.000 obitelji

Šećer je najvažniji izvozni proizvod hrvatske prehrambene industrije. Od te proizvodnje izravno živi 10.000 obitelji – od seljaka koji siju repu za tri hrvatske šećerane do radnika koji je prerađuju, prijevoznika koji transportiraju tisuće tona sirovine i gotovog proizvoda i mnogih drugih uključenih u taj posao.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike