Osijek
NADOGRADNJA CENTRA “IVAN ŠTARK”

Petsto kvadrata za rehabilitacijski rad s najmlađima
Objavljeno 21. lipnja, 2016.

Grad Osijek omogućio je dugogodišnje nastojanje Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” za proširenjem. Kako je ranije najavio gradonačelnik Ivan Vrkić, započeli su radovi na više od 4 milijuna kuna vrijednom projektu nadogradnje Centra, čime se dobiva 550 četvornih metara novoga prostora.

- Prezadovoljni smo jer naš je prostor postao skučen za sve polaznike čiji broj godinama raste. Davno smo izrazili potrebu za proširenjem prostora, a samo ove godine u Centar je upisano 200 polaznika. Štoviše, svake je godine tendencija porasta upisa, a mi želimo omogućiti što kvalitetniji rad. U novom ćemo prostoru ustrojiti rehabilitacijski rad za učenike s višestrukim teškoćama u razvoju i za učenike u dobi od sedam do 11 godina. To je pozitivno, jer ta djeca ne prolaze odgovarajući postupak do upisa u školu i rijetko tko je uključen u ranu intervenciju pa je rehabilitacija nužna - pojasnila je Edith Lemal, ravnateljica Centra.

Ispričavši se roditeljima što se proširenje prostora nije dogodilo prije, gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je riječ o nužnom projektu upravo zbog sve većeg broja upisane djece s poteškoćama. Grad je stoga izdvojio četiri milijuna kuna, što je pojedinačno gotovo najveća investicija, a projekt je koncipiran tako da će se, bude li potrebe, moći dodatno nadograditi, pojasnio je Vrkić, naglasivši da bi nadogradnja trebala završiti za godinu dana.

Ivan Marijanović iz tvrtke M-ING, koja obavlja nadzor i stručni nadzor dogradnje, pojasnio je kako će se odijeliti osam manjih i jedna veća učionica te će prostor biti funkcionalno spojen s Centrom. U prostoru će se provoditi kinezoterapija, uredit će se i senzorička soba, blagovaonica i sanitarni čvor, a što će, s obzirom na dosadašnji prostor Centra, biti od velikoga značaja ne samo za korisnike nego i za djelatnike te ustanove.

Marija MIHELIĆ
KORISNICI U DOBI OD 7 DO 57 GODINA

Da je proširenje ustanove itekako potrebno pokazuje i podatak da se u prostoru Centra sada rehabilitira 200 korisnika u dobi od sedam do 57 godina.

- Tu su učenici od sedme godine života, a imamo i poludnevni boravak odraslih. Na malom prostoru imamo sve vrste i stupnjeve teškoća u razvoju prema orijentacijskoj listi. Tu su i slijepi, gluhi, osobe s primarno mentalnom retardacijom, intelektualnim i motoričkim teškoćama te autizmom. Razlika u dobi je velika i populacija je heterogena - pojasnila je Lemal.

Najčitanije iz rubrike