Regija
HUMANITARCI PERKOVIĆ

U Slatinu i Orahovicu dopremili
još jedan tegljač pomoći
Objavljeno 20. lipnja, 2016.
U prikupljanju pomoći sudjeluju isključivo Francuzi

Rođeni Orahovčanin Ivan Perković koji od 1967. godine živi u Perpignanu, na jugu Francuske, već 25 godina sa suprugom Carmen bavi se prikupljanjem i dopremanjem humanitarne pomoći u Hrvatsku. Jučer je u Slatinu i Orahovicu stigao još jedan u nizu velikih tegljača prepun različitih medicinskih pomagala, bolničkih kreveta, krevetnine, odjeće, igračaka i različitih predmeta koji preko gradskih društava Crvenoga križa mogu olakšati život najsiromašnijima.

Prikupljanje pomoći organizira udruga Bratstvo Hrvatske i Katalonije, a sve se događa preko poznanstava. “Naša je najveća snaga što smo jedini posrednik između osobe koja donira i osobe koja prima pomoć pa nema mogućnosti da donirana roba završi na sumnjivom tržištu. Predstavnici donatora dolaze s nama u Hrvatsku, provjeravaju distribuciju i stekli su puno povjerenje u nas. To nam je omogućilo da svake godine dopremimo jedan ili dva tegljača donacija u Hrvatsku. Povjerenje koje smo stekli s godinama poštenog rada danas nam olakšava i dobivanje humanitarne pomoći”, kaže Perković.

Zanimljivo je da u prikupljanju i dopremanju humanitarne pomoći iz Francuske u Hrvatsku sudjeluju isključivo Francuzi, jer u tom području Hrvata je vrlo malo. Za predsjednicu i osnivačicu udruge Josett Roig i za organizaciju toga posla Perković ima samo riječi pohvale. U prikupljanju pomoći sudjeluje i udruga Medicinska pomoć i prisutnost, koju vodi dr. Pierre Chollat-Namy. “To znači kad ekipa dođe na neko mjesto, ona tu ostaje sve dok je to potrebno. Tako se hrvatskoj enklavi u Karaševu u Rumunjskoj doprema pomoć već 27 godina, a u Hrvatsku neprekidno od 1992. godine”, kaže Perković. P.Žarković

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike