Regija
POČINJU 7. REZOVI

U Đakovo stigla 154 filma iz 51 države
Objavljeno 20. lipnja, 2016.

ĐAKOVO - Ovogodišnji, 7. Đakovački rezovi održavaju se od 22. do 24. lipnja na gradskom Korzu. Okosnica je programa, kako doznajemo od predsjednice Sanje Bježančević, Međunarodni etno film festival Srce Slavonije koji ove godine slavi svoj 40. rođendan.

- Festival je počeo 1976. godine u organizaciji Foto-kino kluba Đakovo kao 3F ili Festival filmova o folkloru na razini bivše države i održavao se bijenalno. Nakon šest festivalskih izdanja, zbog financijskih problema te Domovinskog rata, 3F je napravio dugu pauzu. Nakon osnutka Đakovačkih rezova festival je nastavljen 2010. godine i to na međunarodnoj razini - navodi Bježnačević, te dodaje: - U 40 godina prikazano je mnoštvo filmova, i to sa svih kontinenata i iz ukupno 80 zemalja svijeta. Ove godine na Srce Slavonije stiglo je 154 filma iz 51 zemlje svijeta.

Osim velike, 40. obljetnice Etno film festivala, Rezovi će u svom sedmom izdanju obilježiti još tri velike obljetnice, i to 50. obljetnicu Đakovačkih vezova, 65. obljetnicu FKK Đakovo i 70. obljetnicu Hrvatske zajednice tehničke kulture. Publiku očekuju brojni sadržaji, od filmske glazbe u izvedbi Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo, projekcija Đakovačkih kronika u povodu 40. obljetnice Etno film festivala Srce Slavonije, 50. obljetnice Đakovačkih vezova, 65. obljetnice FKK Đakovo i 70. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture, filmska radionica za najmlađe, kazališna predstava Branka Mihaljevića “Vesela avlija”, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, te ono najvažnije, projekcije filmova. Rezovi su pripremili i glazbenu poslasticu - u okviru Rezova prvi će puta u Đakovu, 24. lipnja u Vezovskom šatoru zapjevati grupa Elemental.

Organizator manifestacije je udruga Đakovački rezovi, a suorganizatori su Zajednica tehničke kulture Đakova i Foto-kino klub Đakovo. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Đakovo i Auto Zubak. Medijski pokrovitelj Rezova je portal Drum.hr. M.Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike