Regija
NAPUŠTENO STADO ZATOČENO U DVORIŠTU

Zbog pravnih zavrzlama, 6 koza uginulo od gladi i žeđi
Objavljeno 21. lipnja, 2016.
U borbi za preživljavanje znale su iz dvorišta pobjeći u prirodu

Vezani članci

PLETERNICA U BIZARNOM PROBLEMU

Lakušijom hara 200 koza čiji je vlasnik u zatvoru

LAKUŠIJA/POŽEGA/PLETERNICA - Agonija već dva mjeseca napuštenog stada od 200 koza u selu Lakušiji nastavlja se. Bez ikakve hrane i vode, koze su pred ugibanjem. Ostale su bez gospodara koji je otišao na odsluženje zatvorske kazne duže od dvije godine. U borbi za preživljavanje znale su iz stiješnjenog dvorišta pobjeći u prirodu, gdje su se prehranjivale na njivama susjeda i seljaka iz Lakušije, pri tome praveći štetu, no susjedi su ograđivanjem napuštenog imanja spriječili njihov izlazak.

Pleternička gradonačelnica Antonija Jozić rekla je da su prije 30-ak dana uputili zahtjev Općinskom sudu da donese rješenje o privremenom oduzimanju stada od neodgovornog vlasnika koji nije zbrinuo koze, no dobili su negativno rješenje. “Nismo se žalili na to rješenje suda, jer bi žalba išla na Županijski sud, što bi značilo mjesece čekanja rješenja naše žalbe, nego smo 17. lipnja uputili Općinskom sudu u Požegi novi zahtjev. Tražili smo žurno rješenje znajući da su koze u teškom zdravstvenom stanju i neuhranjene”, istaknula je Jozić, dodajući da su u nekoliko navrata vozili hranu, no da nemaju pravo ulaziti na privatni posjed. Tražili su i žurnu intervenciju veterinarskog inspektora, koja nije uslijedila.

U Općinskom sudu u Požegi potražili smo pojašnjenje od predsjednika suda Damira Ronka.

- Grad Pleternica dostavio je prijedlog za utvrđivanje dokaza i privremeno oduzimanje stada 25. svibnja. Uredujući sudac rješenjem suda odlučio je odbiti prijedlog. Kako se podnositelj na to rješenje nije žalio, ono je postalo pravomoćno. Dana 17. lipnja na sud je stigao novi zahtjev i on je dodijeljen u rad drugom sucu u žurni postupak. Zaduženi sudac odmah će raditi na tom predmetu - kazao je predsjednik Ronko. Pojasnio je da su zapreke koje postoje navedene u obrazloženju rješenja, no kako nije uslijedila žalba, sud o tome nije mogao dalje raspravljati.

Pleterničke gradske službe jučer su ponovno odvezle kamion sijena. “Sutra ćemo dovesti još toliku količinu sijena, što će valjda zadovoljiti potrebe dok se trajnije ne riješi ovaj problem”, istakao je dogradonačelnik Pleternice, Domagoj Katić.

Saznavši da su životinje u teškom stanju, Andrija Čačić, brat vlasnika stada, unatoč preporuci liječnika danas je došao i pustio koze popodne na seoski pašnjak, samo stotinjak metara udaljen od kuće.

– Prežao mi je tih plemenitih životinja, no ja se ne mogu brinuti za njih jer moram ići na operaciju 26. lipnja. Obavljao sam nužne pretrage i liječnik mi brani da hodam i bilo što teško radim. Ne mogu iz bunara izvaditi pola kante vode, ali i to polako radim da im osiguram vodu. Hvala vam svima koji ste pokušali pomoći i dovezli mi sijeno, sad će ipak preživjeti – kaže Andrija. Do odlaska u bolnicu, nekoliko će dana brinuti o stadu. Noćas je ipak uginulo šest odraslih koza. AGM Kruna

Damir Ronko: Veterinarski inspektor ima sve ovlasti

O tome da na tom imanju nema nikoga, da je majka otišla u dom za stare, a brat vlasnika je u bolnici, sud nije imamo nikakvog saznanja, kaže Ronko, koji tvrdi da sve nadležnosti oko rješenja problema ima veterinarska inspekcija. Inspektor ima sva ovlaštenja - i ulaska na prostor, nužnog veterinarskog liječenja, dostave hrane, poduzimanja svih mjera za rješavanje problema. Veterinarski inspektor ima sve ovlasti izdavati naredbe i naloge, promptno i hitno djelovati u takvim slučajevima, tvrde predsjednik suda Damir Ronko i novi sudac u postupku prema zahtjevu Grada Pleternice Ljubomir Mirković.

Brat vlasnika stada nakratko je izišao iz bolnice i preuzeo brigu o stadu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike