Regija
ŠEĆERANSKO JEZERO

Natjecanje sklepanih plovila: Na cilj prva stigla ekipa Lopoči za pet
Objavljeno 21. lipnja, 2016.

BELI MANASTIR - Lađari s jezera (i sklepana plovila) naziv je manifestacije, točnije avanturističkog druženja u nedjelju održanog na Šećeranskom jezeru u istoimenom belomanastirskom prigradskom naselju. Pozivu organizatora odazvale su se četiri ekipe (tri višečlane i jedan pojedinac), koje su “na licu mjesta” isprobale svoja ručno izrađena plovila.

- Propozicije su jasne. U igri su samo plovila izrađena od priručnog materijala i na ljudski pogon. Ona 'prava' bit će diskvalificirana prije starta - upozorio je uoči utrke Richard Apell iz tvrtke Tri mudraca, organizatora druženja i utrke.

Svaka ekipa imala je zadatak preveslati stotinjak metara do narančaste bove i natrag, za što im je trebalo 15-ak minuta, a najuspješnijima se smiješila vrijedna nagrada - sedmodnevno ljetovanje u Vodicama za dvije osobe, dar agencije Kuna putovanja.

Zanimljive plovne inovacije mogle su se vidjeti na Šećeranskom jezeru. Bilo je drveno-stiroporskih konstrukcija, ali i plovila od četiri bačve s križnom konstrukcijom i dvama biciklima. Stazu je najbrže prošla jedina belomanastirska ekipa - Lopoči za pet. Kapetanica Kornelija Pacanović-Zvečevac kazala je kako je u izradi plovila sudjelovala cijela obitelj.

- Naše je plovilo sastavljeno od paleta, stiropora, držala za molerski mačak i konstrukcije za tendu - objasnila je, dodavši kako su na njemu radili dva dana. Prvi su ga put u vodu porinuli prije utrke. Priznala je da su se pribojavali hoće li uopće plutati na vodi.

- Svom srećom, strah se pokazao neopravdanim - kazala je Pacanović-Zvečevac, inače pročelnica gradskog Odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, dodavši kako su događaj iskoristili za obiteljsko druženje u prirodi. Pokvarila ga je samo kiša, koja je počela padati uoči natjecanja i pratila cijeli njegov tijek, ali se unatoč vremenskim neprilikama na izletištu okupio sasvim solidan broj ljudi.

- Vjerujem da bi posjetitelja bilo znatno više da nas je vrijeme poslužilo. Ovako, odazvali su se samo najhrabriji i najluđi, dakako u pozitivnom smislu. Nažalost, nekima su se plovila raspala kod kuće, pa nisu mogli sudjelovati jer je uvjet bio da plovilo mora plutati na vodi - rekao je Apell, najavljujući novo adrenalinsko druženje za srpanj.

Inače, drugo mjesto osvojila je favorizirana osječko-vinkovačka ekipa, TGB Beton, a treća je bila ekipa Steiner. Nije im pomogla ni činjenica što je jedan član posade višegodišnji instruktor veslanja. No, kako su izjavili nakon proglašenja pobjednika, vodili su se olimpijskom krilaticom: važno je sudjelovati.

Ivica GETTO
Zorb kugla za hodanje po vodi

Izletište, točnije ugostiteljski objekt na Šećeranskom jezeru, tijekom ljeta radit će od petka do nedjelje od 10 do 19 sati. Jedna od inovacija koju su nabavili ovih dana je zorb kugla za hodanje po vodi, koju u spomenutom vremenu zainteresirani mogu iskušati. (I.G.)

Najčitanije iz rubrike