Regija
USPJEH LIJEČNIKA OPĆE BOLNICE VIROVITICA

Prvi put zahtjevna operacija - laparoskopska resekcija kolona
Objavljeno 21. lipnja, 2016.

VIROVITICA - Vizija nove ravnateljice Opće bolnice Virovitica Mirjane Peček, bila je jasna: “Želim da se ova bolnica sa svojim liječnicima počne izdizati kvalitetom i radom, da dostigne višu razinu”. I nepuna dva mjeseca nakon što je Mirjana Peček došla u Viroviticu stigli su prvi vidljiviji rezultati. U proteklih tjedan dana izvedene su dvije operacije koje do sada nikada nisu izvedene u Općoj bolnici Virovitica. Operacijski tim na čelu s dr. Tomislavom Ružićem, obavio je posao koji se gotovo nikada ne radi u “malim” bolnicama.

- Prvi je put u Općoj bolnici Virovitica izvedena laparoskopska resekcija kolona, zbog malignog oboljenja. Radilo se o odstranjenju dijela debelog crijeva. Ovakav zahvat izvodi se u “velikim kućama” u Hrvatskoj, u klinikama u Zagrebu, Rijeci, Splitu. Doista je rijedak slučaj takvog operativnog zahvata u manjim klinikama. Prije svega zbog dostatnog educiranja osoblja, ali i potrebne opreme. Nas nekolicina mlađih kolega odradila je tu operaciju i ponosan sam na njih, kao i na cjelokupan tim. U timu su bili: dr. Zvonimir Hranilović, dr. Ana Car Peterko, anesteziološki tim i instrumentarke, a punu potporu dala nam je ravnateljica Mirjana Peček. Ponosan sam na sve njih. Naravno, najvažniji dio operacije je rezultat. Već nakon dva dana pacijent je hodao, a ovaj će vikend ići kući. Da se radilo po starom načinu, pacijent bi još dugo bio u krevetu – kaže dr. Tomislav Ružić, specijalist opće kirurgije i suspecijalist abdominalne kirurgije.

- Kroz četiri male rupice, minimalno invazivno, no zadovoljavajući onkološke kriterije, laparoskopski smo odradili zahvat. Počeci laparoskopije bilježe se prije 20 godina. Bile su to operacije žuči, slijepog crijeva, no bilo je vrijeme da se napravi nešto više nego do sada. Već za idući tjedan imamo nekoliko naručenih pacijenata za slične laparoskopske zahvate. Inače, u svjetskim okvirima, taj zahvat traje 60, a mi smo ga odradili, uz proširenje zahvata zbog jedne premosnice, za 90 minuta. Vjerujem kako je ovom operacijom u Općoj bolnici Virovitica počela nova era laparoskopske kirurgije - pojašnjava dr. Ružić.

Nekoliko dana prije ove napravljena je još jedna operacija.

- Kod pacijentice koja je osam puta operirana zbog deformiranosti trbušne stijenke i od koje su mnogi već digli ruke, ugradili smo kompozitnu mrežicu na crijeva. Operacija je završila uspješno. Trajala je tri sata i pacijentica će također ovaj vikend biti kod kuće. Na ovaj smo način mi “mali” pokazali “velikima” da se i u bolnicama koje su u rangu opće, treće kategorije, mogu raditi vrhunske stvari – zaključio je Ružić. Vladimir Grgurić

“Početak velikih stvari”

Na tim koji je odradio ove dvije operacije posebno je ponosna ravnateljica Mirjana Peček.

- Punu potporu dajem liječnicima u svakom njihovom pothvatu. Konačno smo krenuli onako kako i očekujem, jer nam je cilj podići renome Opće bolnice Virovitica na višu razinu nego što je ona to bila do sada. Imam odličnu suradnju s liječnicima, vjerujem u njih i vjerujem kako je ovo tek početak velikih stvari koje su pred nama – zaključila je ravnateljica Peček.

U drugoj operaciji pacijentici su ugradili kompozitnu mrežicu na crijeva

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike