Regija
POMOR NA JAKŠIĆKOM RIBNJAKU

Uginulo 3,5 tona trofejne ribe teške od 7 do 10 kg
Objavljeno 20. lipnja, 2016.
Riba se uzgajala za sportski ribolov “ulovi i pusti"

JAKŠIĆ - Na svoje veliko iznenađenje, ribiči ŠRD-a Slavonac jučer su za dopodnevnog ribolova primijetili da se na ribnjaku sve više ribe diže na površinu i hvata zrak.

- Odmah smo reagirali te s tri vatrogasne pumpe i jednom traktorskom odmah počeli ubacivati nove količine vode obogaćene kisikom. To se pokazalo dobrim, no oko pet sati predvečer, kada smo prestali s upumpavanjem, za sat-dva počele su se dizati na površinu velike ribe, sve teže od pet kilograma. Tijekom večeri skupili smo ih više od 200 komada. Evo, jutros još više od 300 komada, sve u prosjeku teške od sedam do deset kilograma. To je sigurno više od 3,5 tona ribe - istaknuo je, teško govoreći od velike tuge, Mario Pus, predsjednik ŠRD-a Slavonac.

Nije se to nikada događalo u jakšićkim ribnjacima. Kada bi i pet riba uginulo za velikih vrućina i malog vodostaja, intervenirali bi i dodavali vodu, ali nikada nisu imali ovako velik pomor. U potoku koji dotječe u ribnjak, vodočuvari i ribočuvari nisu zamijetili nikakav pomor ribe pa se sumnja da je uzrok uginuća, slučajno ili namjerno, samo u toj, najvećoj kaseti ribnjaka.

- U utorak je bio malo veći dotok muljne vode od kiše, ali nismo vidjeli nikakve reakcije, kao ni prije kada dođe više mutne vode izazvane većim kišama. Malo je vjerojatno da je u potok netko pustio pesticide, jer nama ulazi samo manja količina vode u ribnjak, a na potoku nema naznake uginuća. Zbog toga sumnjamo da nam je netko u ovu najveću kasetu ubacio neki otrov ili pesticide. Litra radazina može izazvati ovakav pomor. Druge kasete ponašaju se normalno i nema pomora. Prošlog tjedna u ovu smo kasetu u redovitom postupku, kao i inače zbog pojave algi, ubacili četiri vreće kreča. Jedino ako je on bio zagađen – dodaje predsjednik Pus.

- Do sada smo iz ribnjaka izvadili 400 komada šarana, 80 komada amura, 42 štuke, 66 tolstolobika, osam somova i nešto smuđa. Prosjek težine ribe je od osam do deset kilograma, jer to je bila trofejna riba. Kupljena je kao velika i pet godina je uzgajamo u ovom ribnjaku. Ona se uzgaja za sportski ribolov “ulovi i pusti”, prema čemu je ova tabla bila poznata. Šteta je nemjerljiva – kaže Đuro Makarević, predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Da se šteta cijeni samo po kilaži ribe, dosegnula bi i 100 tisuća kuna, no šteta je veća jer je ovaj ribnjak, poznat po sportskom ribolovu, ostao bez ribe pa i nekoliko godina bez atraktivnih natjecanja, šaranskih kupova i dr. AGM Kruna

Analiza vode pokazat će uzrok pomora

Na ribnjacima su izvide obavili ekipa krimpolicije PU požeško-slavonske te vodopravna inspekcija, a očekivao se i veterinarski inspektor te ekipa za uzimanje uzoraka vode koja će analizama otkriti točan uzrok pomora ribe.

– Nakon dojave došle su sve dežurne službe Hrvatskih voda, ribočuvari i inspektor. Pozvana je Služba za zaštitu voda u središnjici u Zagrebu te angažiran ovlašteni laboratorij za analizu vode. Analiza se obavlja i rezultati će pokazati što je uzrok uginuća – rekao je Ivan Budimir, državni vodopravni inspektor.

100

tisuća kuna štete računajući samo kilažu uginule ribe

sumnja

RIBIČI PRETPOSTAVLJAJU DA JE UBAČEN OTROV ILI PESTICID

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike