Kultura
19. DANI BRAĆE MILADINOV

Sve jače kulturne veze Hrvatske i Makedonije
Objavljeno 20. lipnja, 2016.

Đakovački dio kulturne manifestacije 19. Dani braće Miladinov održan je u subotu u Đakovu, a posvećen je biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, odnosno 155. godišnjici tiskanja Zbornika pjesama braće Miladinov.

Nakon prijma u Gradu Đakovu, a potom odavanja počasti biskupu Strossmayeru, u Centru za kulturu u sklopu bogatog programa predstavljena je knjiga “Makedonske boje u slavonskoj ravnici – tragovi sjećanja”, Jagode Treneske Cvetičanin, o kojoj je uz autoricu govorio zamjenik gradonačelnika Đakova Mirko Ćurić. Program je nastavljen koncertom na kome su nastupili članovi MKD-a Braća Miladinovci i KUD-a Zora Piškorevci.

Autorica knjige Jagoda Treneska Cvetičanin kazala je kako se knjiga rodila iz dugogodišnjeg sakupljanja podataka o 21-godišnjem djelovanju Makedonskog kulturnog društva. “To su moja sjećanja, sudionika iz Makedonije, naših članova, ali tu je i mnogo tablica s mnogo preciznih podataka, datuma, promocija knjiga, koncerata... U knjizi je više od 350 fotografija, nažalost, u crno-bijeloj tehnici, i više od 600 imena”, kazala je autorica knjige Treneska Cvetičanin.

Zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Mirko Ćurić podsjetio je kako je tiskanje Zbornika događaja koji je povezao dva naroda. “Dani braće Miladinov postali tradicionalna manifestacija u kojoj se uz to što se sjećamo Strossmayera i Miladinova, produbljuju kulturne veze između Makedonije i Hrvatske s naglaskom na makedonsku manjinsku zajednicu u Hrvatskoj”, kazao je Ćurić.

Predsjednik MKD-a Braća Miladinovci iz Osijeka i dopredsjednik Zajednice Makedonaca u RH, Boris Trajanovski rekao je kako nas iduće godine očekuju 20. jubilarna manifestacija. “Prvi put ćemo tada ući u okvir Đakovačkih vezova što nam je iznimno drago, jer je to dokaz da radimo nešto što braća Hrvati priznaju, poštuju, čak i cijene”, kazao je Trajanovski.

Organizatori manifestacije bili su MKD Braća Miladinovci iz Osijeka i Zajednica Makedonaca u RH, a pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine pri hrvatskoj Vladi, Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo.

maja MUŠKIĆ

strossmayer TRAJNA POVEZNICA NARODA

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike