Osijek
TRANSAKCIJA U ŠPORTSKIM OBJEKTIMA

Dug za vodu platili fitness-centrom, pa ga uzeli natrag u najam
Objavljeno 20. lipnja, 2016.
Sve smo obveze prema Vodovodu do svibnja uredno ispunjavli, kaže Čuraj

Športski objekti “prodali” su (dali pod dug) Fitness-centar “Ritam pulsa” tvrtki Vodovod-Osijek, a Vodovod ga je odmah potom iznajmio - Športskim objektima. O čemu je riječ, upitali smo Stjepana Čuraja, direktora Športskih objekata.

Na tezu “financijski inženjering” Čuraj odgovara - “klasični najam poslovnog prostora prema modelu koji bi se mogao opisati kao sale and leaseback”. Na upit zašto se “transakcija” dogodila podalje od očiju javnosti, poručuje kako se ništa nije skrivalo i da je sve obavljeno transparentno, uz suglasnost nadležnih.

- S dolaskom na ovu dužnost, 30. lipnja 2013., zatekao sam dug Vodovodu od oko tri i pol milijuna kuna. Dug je smanjen, ali latentno postoji zbog održavanja Copacabane, Gradskih bazena, travnatih površina... Cijena nam je industrijska, riječ je ipak o velikim iznosima, i to nam je velik problem. Našli smo se, dakle, u situaciji da imamo dospjeli dug, a nemamo novca. Taj je objekt bio stavljen kao zalog, a Vodovod je morao poduzeti određene mjere naplate. Tomu je prethodio javni natječaj za prodaju toga objekta. Kupca nismo našli te smo ga, prema procijenjenoj vrijednosti, kompenzirali dugom za vodu. Uzeli smo ga potom u zakup i nastavili pružati svoju uslugu. To je izvorna imovina tvrtke, a ne gradska imovina. Športski objekti raspolagali su njome u skladu s Društvenim ugovorom, dakle s odlukom Skupštine. A Skupština je gradonačelnik. I jednog i drugog poduzeća. Imovina je prešla iz jedne gradske tvrtke u drugu, Grad i građani nisu izgubili ništa – tvrdi Čuraj.

Na dodatni upit je li ipak, s obzirom na to da je riječ o gradskoj tvrtki, o svemu tome trebalo raspraviti i suglasnost dati Gradsko vijeće, ponovno ističe kako nije riječ o imovini Grada, nego trgovačkog društva.

- Ovo je pitanje prošlo sve tri instance društva: Upravu, Nadzorni odbor i Skupštinu, koja je u konačnici donijela odluku. To, dakle, nije bila nekakva moja samostalna odluka. Smatram da smo napravili dobar menadžerski posao, u kojemu je tvrtka i zahvaljući tome prošlu godinu završila pozitivno, a zatvorili smo dug zbog kojega nam je prijetila blokada – kaže Čuraj.

Priznaje i kako dug Vodovodu još uvijek postoji, no i dodaje kako se obveze vezane uz fitness-centar (najam i trošak vode) redovito ispunjavaju.

- Sve smo obveze prema Vodovodu do svibnja uredno ispunjavli. Sada je, međutim, počela sezona; prvo na Gradskim bazenima, sada i na Kopiki. Kada krene sezona na Kopiki, računi za vodu kreću se od 700 tisuća do 1,1 milijun kuna – otkriva Čuraj.

Športski objeki, zapravo, kao tvrtka dobro poznaju takve probleme; reći će upućeni da su oduvijek u dugovima. Može li uopće ta tvrtka generirati dovoljno prihoda da bude samoodrživa?

- Za razliku od Unikoma, Vodovoda, na neki način čak i Zavoda za stanovanje, mi nemamo monopol nad određenom komunalnom djelatnošću. Mi smo tvrtka koja radi i kao produžena ruka gradske uprave, zadužena za podizanje kvalitete i standarda života, da održavamo ono što je građanima u pravilu besplatno ili zahtijeva minimalan trošak. To što mi imamo mogućnost ostvariti određene vlastite prihode od nekakvih dodatnih djelatnosti poput iznajmljivanja dvorana, bazena, tenisa, fitnessa... tvrtki puno znači. No ti prihodi nisu ni približno dovoljni da nam pokriju redovite djelatnosti, a to je prije svega održavanje i čišćenje svih objekata. A većina njih je građanima, klubovima i sportskim kolektivima dana na besplatno korištenje. To je model kojim Grad podiže kvalitetu i standard života, a to tako i treba biti. Problem nastane kada dođe do nestašice novca; kada Grad smanji subvencije, a ne smanji se obuhvat rada - kaže Čuraj.

Tako je, primjerice, za Dvoranu Gradski vrt subvencija smanjena s 1,2 milijuna na oko pola milijuna kuna. S druge strane, kaže da su lani smanjili izdatke za materijalne troškove za milijun i pol kuna te da će im značajnu uštedu ove godine donijeti činjenica da je NK Osijek preuzeo održavanje stadiona Gradski vrt.

- Premda gradonačelnik ima puno razumijevanja za nas, ne želi da se građanima i sportašima uskrati bilo koja usluga. Sve je ostalo isto, samo je manje novca. A to se ne može nadomjestiti jer ne postoji fizička mogućnost. Jer ako je dvorana ispunjena, ako u njoj naši klubovi treniraju od 17 do 22 sata, tada je malo kvalitetnih termina za ponuditi tržištu. Ovo je umijeće balansiranja, kako s manje novaca održati sve te usluge. Jedna od takvih stvari bila je ta da smo imali nekretninu kojom smo zatvorili dug i poslovnu godinu završili pozitivno - zaključuje Čuraj.

Mario MIHALJEVIĆ
GLAVA IZNAD VODE

Dug za vodu, potvrđuje direktor Čuraj, nije jedini koji ta tvrtka ima. “Dana 30. lipnja 2013. godine zatekao sam gotovo osam milijuna kuna dospjelih dugova. Danas smo, kada maknemo kamate koje nam je Vodovod fakturirao - možda zvuči čudno da je jedna gradska tvrtka drugoj naplatila gotovo 700.000 kuna kamata – tu negdje. Držimo glavu iznad vode. Potrebna nam je dokapitalizacija kako bismo pokrili zatečeni dug. Ne govorim da je on rezultat lošeg rada prethodnika, nego, jednostavno, to se događalo sustavno. Kako su se smanjivale dotacije, povećavao se obujam posla, a kratkoročnim zaduženjima tvrtka je održavala likvidnost... Držimo se na istoj razini, s manje novca, a sve funckionira maksimalno koliko se može”, zaključuje Čuraj.

problem

PRIHODI OD IZNAJMLJIVANJA NE POKRIVAJU TROŠKOVE

Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike