Regija
29. BONAVITA

Šampion je - traminac
Objavljeno 20. lipnja, 2016.

ĐAKOVO

Uručenjem priznanja vinarima i bogatim programom, u subotu navečer, u Trnavi je završena 29. Bonavita, turističko-gospodarska manifestacija vinogradara i vinara Slavonije i Baranje. Stručna komisija ove je godine ocijenila 153 uzorka vina iz svih pet slavonskih županija.

Jedna od najstarijih manifestacija

Vina su, kako je rečeno na dodjeli priznanja, ocijenjena početkom tjedna. Komisija je odlučila da je šampion Bonavite 2016. traminac izborna berba 2007. Misna vina d.o.o. Trnava, šampion predikatnih vina traminac izborna berba 2007. također Misnih vina, šampion graševine je graševina 2015. – Perak d.o.o. Kutjevo, šampion suhih mirnih vina – graševina 2015. – Perak d.o.o. Kutjevo, dok je šampion crnih vina – Merlot 2012. – Belje d.d. Kneževi Vinogradi.

Inače, ovogodišnja Bonavita započela je još početkom lipnja Lipanjskim večerima u Kondriću, nastavila se nogometnim turnirom veterana “Bonavita” u istom selu, te koncertom Opće opasnosti na nogometnom igralištu u Trnavi u Vezovskom šatoru. Najbogatiji dio programa bio je u subotu kada je održano natjecanje u tekličkom jahanju za žene i muškarce, vozila su se zaprežna kola, a članovi LU Đakovo kuhali su lovačke specijalitete. Služena je i sveta misa u župnoj crkvi u Trnavi, nakon čega je u Vezovskom šatoru uslijedila kruna manifestacije, dodjela nagrada vinarima. Nagrade su dodjeljivali načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković. Načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina naglasila je da je Bonavita jedna od najstarijih manifestacija na ovom području te da se i ove godine održava u sklopu Đakovačkih vezova, koji su ponos ne samo Grada Đakova već čitave Slavonije i Hrvatske.

Nikoga iz Ministarstva poljoprivrede

Župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić kazao je kako je ove godine na Bonavitu pristiglo puno vrhunskih vina, što ne čudi jer, kako je istaknuo, vinari i vinogradari Slavonije i Baranje znaju proizvesti vrhunsko kvalitetno vino.

- Zbog svojih prirodnih ljepota Trnava, čitava Đakovština, zbog povijesne tradicije, arhitekture, ergele, su brend Osječko-baranjske županije i turistička ponuda koja je zanimljiva svima koji dolaze i izvan granica RH, kazao je župan. Gradonačelnik Zoran Vinković spočitnuo je ministru poljoprivrede što se nije pojavio na manifestaciji kao što je Bonavita.

U programu su sudjelovali klapa Certissa, Klasje iz Privlake, Srce šokačko iz Starog Topolja, đakovačke mažoretkinje KUD-a Sklad, KUD Vesela Šokadija Lapovci, Kondrićani iz Kondrića te TS Brace. Održano je i natjecanje nategača u kojem je sudjelovalo 15 mladića i tri djevojke.

Maja MUŠKIĆ
Zlatna budućnost Trnave

Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Đakova, istaknula je kako je Bonavita jedna od najstarijih vinskih manifestacija u RH i bitna je i za Đakovačke vezove, u čijem se okviru održava. “Vezovi nisu samo folklor, nego oni predstavljaju cjelokupnu turističku ponudu ne samo Đakova nego i Trnave. Naši turistički proizvodi su kultura i enogastronomija. Mi ne moramo raditi na novom proizvodu, nego dorađujemo postojeće. Dakako, svake godine podupiremo, potičemo i razvijamo. Trnava kao vinsko-turistička cesta jako dobro funkcionira, vinari su aktivni, vjerujem kako ona ima zlatnu budućnost”, kazala je Burek.

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike