Zdravlje
UČVRSTITE KOŽU

Zdrav stil života kao
prevencija nastajanja celulita
Objavljeno 20. lipnja, 2016.
Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva kojeg imaju 30 posto više od muškaraca

Celulit (fibrosklerotična edematozna panikulopatija) sistemska je upalna bolest koju karakterizira potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim neravninama, nepravilnostima, udubinama i čvorićima. Celulit se javlja u više od 85 posto žena, i to ne samo onih s povećanom tjelesnom težinom nego je čest i u mršavih žena. Ženski spolni hormoni imaju važnu ulogu u nastanku i formiranju celulita. Od svih hormona pretpostavlja se da estrogen ima ključnu ulogu u nastanku celulita. Osim što daju čvrstoću i elasticitet koži, oni reguliraju cirkulaciju krvi i limfe u organizmu, a pospješuju i bujanje masnog i vezivnog tkiva. Upravo zbog estrogena pojavnost celulita u pripadnika muškog spola drastično je niža.

Uz spolnu predispoziciju koja se čini dominantnom, poznato je još nekoliko vrlo snažnih faktora koji čine kompleksnost ovog problema:

- stres

- genetsko nasljeđe - nedvojbeno jedan od glavnih uzroka pojave celulita

- loše prehrambene navike -neredovita i nepravilna prehrana bogata zasićenim mastima i nepovoljnim ugljikohidratima, a siromašna biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima

- nedovoljan unos tekućine

- nedovoljna fizička aktivnost i loše životne navike - pušenje, alkohol, preuska odjeća, visoke potpetice, sjedilački način života

- kortikosteroidi - liječenje određenim kortikosteroidnim lijekovima također potiče nastanak celulita

Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva kojeg imaju 30 % više od muškaraca. Na mjestima tipičnima za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih stanica koje imaju ulogu nakupljanja masti te se nikakvom dijetom ili tjelesnom aktivnosti ne može utjecati na njih. Te nakupine masti predstavljaju rezervu energije kako bi žena imala redovite menstrualne cikluse, i zbog trudnoće. Vezivno tkivo u žena slabije je nego u muškaraca te ga imaju do 30 % manje. Masne stanice podupire vezivno tkivo koje se u žena pruža okomito u smjeru kože te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože, što stvara takozvani izgled kože koja sliči narančinoj kori. Otkriveno je da je u žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne stanice slabije razvijeno nego u žena koje nemaju celulit.

Celulit klasificiramo Nurnberg-Mueller-ovom ljestvicom koja je i najjednostavniji način njegove klasifikacije. Obavlja se vizualnim pregledom kože te promjenama na njoj zbog mehaničkog djelovanja kada pacijent leži, odnosno stoji uspravno. Ljestvica se sastoji od četiri vrijednosti: 0, 1, 2 i 3. Vrijednost 0 odnosi se na stanje u kojem celulit nije vidljiv, čak ni pod mehaničkim djelovanjem, a osoba stoji uspravno. Vrijednost 1 predstavlja stanje kod kojeg celulit postaje vidljiv tek pri mehaničkom djelovanju na kožu. Vrijednost 2 predstavlja stanje u kojem je celulit postaje vidljiv kada osoba stoji uspravno. Vrijednost 3 predstavlja stanje kod kojeg je celulit vidljiv i kada osoba stoji uspravno i kada leži.

Vrste celulita

Znanstvena su istraživanja pokazala kako postoje tri osnovne vrste celulita:

1. Mekani celulit

Karakteriziraju ga lokalizirane masne naslage, najčešće na gornjem i stražnjem dijelu bedara i u području stražnjice. Javlja se zbog oslabljenog tonusa kože i čestih oscilacija u težini. Ovaj tip pojavljuje se i u žena koje nemaju problema s viškom kilograma. Primjećuje se pri dnevnom svjetlu ili u položajima u kojima se koža pritišće, kao što je sjedenje.

2. Kompaktni celulit

Karakterističan je za žene s prekomjernom težinom, a prepoznaje se po čvrstim i tvrdim masnim naslagama. Koža zbog njega djeluje grubo, a mišići nogu zbog njega su gotovo neprimjetni.

3. Edematozni celulit

To je celulit s mikročvorovima koji su vidljivi oku, a na dodir bolni. Nastaje nakupljanjem tekućine u potkožnom tkivu, a prati ga otežana cirkulacija. S godinama se pogoršava.

Koraci u rješavanju celulita

Zdrav životni stil važan je u rješavanju celulita. Zdrava prehrana, primjerena dnevna fizička aktivnost i dovoljan dnevni unos vode veliki su saveznici u rješavanju celulita. Preporuča se niskokalorična prehrana. Pri tome energetski unos ne smije biti prenizak jer može doći do usporavanja metabolizma, a to bi izazvalo kontraproduktivan učinak. Antioksidansi i detoksikacija organizma važni su u rješavanju upalnih procesa koje izaziva celulit. Bitna je i regulacija probavnog trakta unosom vlaknaste hrane i probiotika. Stil života uz dovoljan unos vode, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost imaju preventivnu ulogu kako se ne bi razvio celulit, te pomaže kod početnog stadija celulita. U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir i sam po sebi, te ga je potrebno liječiti. Martina Polčić, dipl. med. techn. ZZJZ, Služba za javno zdravstvo

Najčitanije iz rubrike