Ekonomija
PLANOVI EU-A

Nove tehnologije u poljoprivredi hranit će svijet
Objavljeno 18. lipnja, 2016.

Do 2050. godine svjetska će populacija dosegnuti 9,6 milijardi ljudi, a potražnja za hranom porast će za 70 posto. Kako proizvesti dovoljno hrane za cijeli svijet kada već i sada 795 milijuna ljudi, prema UN-ovim podacima, nema dovoljno hrane za aktivan i zdrav život?

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici zastupnici Europskog parlamenta naglasili su važnost ulaganja u poljoprivrednu tehnologiju kako bi se povećala efikasnost i smanjila ekološka šteta.

U EU-u, prema podacima Eurostata, 10,35 posto emisija CO2 rezultat je poljoprivrede. Uzgoj biljaka i životinja za hranu globalno je odgovoran za 11 do 15 posto emisija stakleničkih plinova a da se ne uzima u obzir šteta od uništenja šuma, transporta, pakiranja, prodaje i otpada.

Jan Huitema (ALDE, Nizozemska), koji je autor izvješća o inovacijama u upravljanju poljoprivrednim gospodarstvima, upozorava da europski farmeri imaju kapacitet i znanje za inovacije, ali su ograničeni pravilima i prekomjernim zakonodavstvom.

Kako stoji u izvješću, precizna poljoprivreda može smanjiti količine pesticida i gnojiva, a korištenje ICT-a (primjerice, prikupljanje podataka s pomoću dronova) povećava efikasnost i smanjuje štetu za okoliš. “Mnoge nove tehnike, primjerice, borba protiv štetočinja korištenjem insekticida, već postoje, ali zbog europske regulative inovacije se ne ostvaruju”, upozorava Huitema.

Britanska zastupnica Anthea McIntyre (ECR, UK) u svom izvješću naglašava kako genetska raznolikost te kvaliteta gena biljke ima snažnu ulogu u stvaranju otporne i efikasne poljoprivrede. “Velike korporacije znaju i sigurna sam da će imati u vidu raznolikost u planiranju budućeg razvoja. Ne smijemo zaboraviti na vrijednosti pametne poljoprivrede jer je dizajnirana za smanjenje potrošnje pesticida i gnojiva te optimizaciju potrošnje vode”, kaže McIntyre.

Eduard SOUDIL
EU NE SMIJE ZABORAVITI AFRIKU

Od 2012. u sklopu skupine G8 Novi savez za sigurnost opskrbe hranom i prehranu u Africi nastoji poboljšati sigurnost opskrbe hranom i preshrane tako da se 50 milijuna osoba u supsaharskoj Africi pomogne da do 2020. iziđu iz siromaštva. Maria Heubuch (Zeleni/EFA, Njemačka) napisala je izvješće o inicijativi, u kojem kritizira fokus na monokulture i ovisnost o gnojivima. “Previše se zemlje u Africi koristi za proizvodnju usjeva za prodaju umjesto za prehranu lokalnog stanovništva. Stoga su afričke zemlje ovisne o uvoznoj hrani i ranjive zbog promjenjivih cijena na svjetskom tržištu.”

BELJSKI DRONOVI

Na ratarskim površinama Belja u Mirkovcu nedavno je predstavljena najmodernija poljoprivredna proizvodnja u regiji, u kojoj se koriste suvremeni traktori s priključnim strojevima i dronovi te sijaćice za sjetvu kukuruza u udvojene redove i sijaćice za varijabilnu sjetvu. Prikupljeni podaci iz drona prebacuju se u suvremeni GIS sustav, koji je Belje razvilo za svoje potrebe i u kojem tehnolozi obrađuju podatke i kreiraju karte prihrane, koje se prebacuju u računala satelitski navigiranih traktora te se prema njima obavlja točna prihrana pšenice.

Jan Huitema

ALDE, Nizozemska

Europski farmeri imaju kapacitet i znanje za inovacije, ali su ograničeni pravilima i prekomjernim zakonodavstvom

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana