Osijek
VODOOPSKRBA

Sigurnija opskrba i kvalitetnija voda u Osijeku i šest općina
Objavljeno 18. lipnja, 2016.
Vodovod na sustavu vodoopskrbe ima oko 53 tisuće potrošača

Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek (RVS), premda je od golemog značenja za vodoopskrbu niza sela u pet općina u okolici Osijeka, ima veliko značenje i za grad.

On predstavlja još jedan korak u povećanju kvalitete vodoopskrbe, ističe Jasna Zima, rukovoditeljica PJ Vodoopskrba Vodovod-Osijeka.

- Osječki sustav vodoopskrbe sada obuhvaća i općine Antunovac, Čepin, Vuka, Vladislavci i Ernestinovo. Realizacijom projekta RVS, vodoopskrba se širi na cijelu Općinu Šodolovci, koja nema nikakav sustav vodoopskrbe. Dakle, stanovnici te općine dobit će pitku vodu kontrolirane kvalitete - naglašava Jasna Zima.

Ona napominje kako će se spojnim cjevovodima koji će se graditi između Antunovca i Tenje te Bijelog Brda i Dalja dodatno poboljšati usluga i osigurati da u slučaju bilo kakvih intervencija obustava opskrbe vodom bude što kraća. Zima ističe kako je projektom predviđena i rekonstrukcija vodocrpilišta Dalj, koje je važno za opskrbu vodom uz najvažnije osječko vodocrpilište Vinogradi.

- Vodocrpilištem Dalj, osim toga, bit će osigurana viša kvaliteta vode koja se isporučuje potrošačima u Općini Erdut - napominje Jasna Zima.

Vodovod-Osijek na sustavu vodoopskrbe ima oko 30 tisuća priključaka i oko 53 tisuće potrošača. Kućanstva mjesečno troše od deset do 25 kubika vode, naravno ovisno o broju članova, kao i o tome stanuju li u kući ili stanu. Vodovod-Osijek potrošačima isporuči godišnje između 7,2 i 7,5 milijuna kubika vode.

- Nemamo nikakvih problema s osiguravanjem dostatnih količina vode za sve naše potrošače, čak ni pri onim vršnim opterećenjima tijekom ljeta. Naš sustav vodoopskrbe može osigurati 600 litara vode u sekundi, a najveća potrošnja doseže oko 400 litara u sekundi. Projektom RVS proširit ćemo mrežu vodoopskrbe, ali ćemo i povećati kvalitetu usluge. Voda koju sada isporučujemo potrošačima zadovoljavajuće je kvalitete, a projektom RVS bit će učinjen dodatni tehnološki iskorak u filtriranju i ozonizaciji vode, čime ćemo smanjiti koncentraciju arsena ispod deset mikrograma - ističe Zima.

S obzirom na velike radove i rekonstrukcije na sustavu vodoopskrbe, Jasna Zima potrošače je zamolila za strpljenje i razumijevanje za povremene kraće prestanke isporuke vode koje je ipak nemoguće izbjeći.

7,5

milijuna kubika vode u prosjeku godišnje isporuči potrošačima Vodovod-Osijek

Najčitanije iz rubrike