Regija
ŽUPANJSKO LJETO 2016.

Konjarske vatre, Žetva i vršidba u prošlosti...
Objavljeno 18. lipnja, 2016.

ŽUPANJA

Danom gradskih udruga i cjelodnevnim druženjem građana na Lovačkoj kući počeo je program “Županjskog ljeta 2016.”. Peti Konjički maraton „Od stana do stana“, u spomen na prije pet godina tragično stradale članove KU Stari graničar Marka Kobaševića, Josipa Krznarića i Marka Filipovića, održat će se u subotu i nedjelju, 18. i 19. lipnja. U nedjelju će se na igralištu NK Graničar odigrati i Malonogometni turnir KUP Grada Županje 2016. U utorak, 21. lipnja, u parku ispred Gradske knjižnice koncertom će se obilježiti Svjetski dan glazbe. Petak, 24. lipnja rezerviran je za manifestaciju “Kod Konjarskih vatri”. U 19 sati je postrojavanje i mimohod povijesnih vojnih postrojbi od crkve do Muzeja. Sat kasnije bit će otvorena izložba Muzeji u loncu. U 19.30 sati bit će prezentacija konjičkog sporta Polo, a u 21 sat na programu je uzbunjivanje, paljenje mašala i konjarskih vatri. Time će kod Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera na osebujan način oživjeti stari graničarski običaj iz vremena Vojne krajine. Dan poslije, u Gradskoj knjižnici održat će se glazbena radionica bubnjara Krune Levačića.

U subotu, 2. srpnja svi će putovi voditi u Županju. Na Papuškinom stanu kod savske šetnice održat će se manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti” u organizaciji TZ Županje. U ponedjeljak, 4. srpnja u prostorijama Hrvatskog radija Županja obilježit će se 10. obljetnica i predstavljanje informativnog mjesečnika “Županjski list”. Četvrtak, 7. srpnja , predviđen je za glazbeni memorijal Stanislava Oršolića u ugostiteljskom objektu Štagalj.

Trećeg vikenda u lipnju održat će se i S.A.W.A Open Air festival u MKC-u. U petak, 29. srpnja Županjci će moći uživati u koncertu Galdarije, Mije Dimšić i gostiju, s početkom u 21 sat, na parkingu autoškole, u organizaciji Savjeta mladih. Program Županjskog ljeta završava u četvrtak, 4. kolovoza koncertom na Trgu kralja Tomislava kojim će se obilježiti Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

M.Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike