Regija
15 GODINA CUGERLANDA

Nabavili sadnice maruna za kutjevačke ulice
Objavljeno 18. lipnja, 2016.

KUTJEVO/VIDIM

Vidim je poznato brdo iznad Kutjeva, po njemu je dobilo ime i kutjevačko Planinarsko društvo, a u cijelosti je zasađeno vinogradima i voćnjacima. Najljepši pogled na cijelo Kutjevo puca upravo s Vidima, pa je ovdje prije nekoliko godina uspostavljena paralelna gradska vlast i gradska uprava Cugerlanda. Imaju i svoje zakone, koji uglavnom zabranjuju vodu, a traže da se pije vino, imaju i svoga vinskog biskupa Fia, koji se brine za obilježavanje svih vinogradarskih i vinskih blagdana, a i za Martinja uvijek sa svojim ministrantima krsti vino, da ne bi ostalo, ne daj Bože, mošt.

Od uspostave Cugerlanda prošlo je punih 15 godina, a obljetnice, zna se, treba redovito obilježavati jer inače one obilježavaju vas, što svakako nije dobro, suglasili su se svi sudionici ove proslave. Da bi sve bilo u stilu, spojili su zeleno i plavo, pa je za objed bio brudet od ugora, a “za malo kasnije” grah sa suhim mesom. Vina su, naravno, imali u dovoljnim količinama, iz vlastite proizvodnje, a pila su se i ona zlatom ovjenčana s netom završenog Festivala graševine.

– Moje je vino dobilo zlatnu medalju, ne pjeva kao neka šampionska vina, ali se nakon koje čašice pjesma sama dopunjuje u čovjeku – kaže Ceco, inače poznat po Kitokretu, no i bijela vina mu se pozlatila.

Kako je Kutjevo ovog proljeća posve ogoljelo - cijela se vojska, kažu, bacila u sječu svega što je zeleno u gradu, svi uzeli u ruke motorke, pile, sjekirice, a iza njih ostala pustoš - zajedničkom akcijom svih stanovnika Cugerlanda nabavljene su sadnice kestena, po kojima je Kutjevo nekada bilo poznato, a koje će se ovih dana posaditi. No i oni su se pokazali kao vizionari, pa su nabavili sadnice maruna. Kažu, ako na kutjevačkim padinama može rasti grožđe crljenak, valjda mogu i istarski maruni. AGM Kruna

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike