Regija
PLETERNICA U BIZARNOM PROBLEMU

Lakušijom hara 200 koza čiji je vlasnik u zatvoru
Objavljeno 18. lipnja, 2016.

PLETERNICA/LAKUŠIJA

Želeći javnost upoznati s problemom koji Pleternica, unatoč zakonskoj obvezi i želji Grada, ne može riješiti sama, na konferenciji za novinare zajedno s nekoliko stanovnika sela Lakušija iznijela ga je gradonačelnica Antonija Jozić. Naime, u tom je selu već dva mjeseca stado od 200 koza napušteno i prepušteno sebi jer je vlasnik Antun Čačić otišao u zatvor na odsluženje kazne duže od dvije godine. Od tada traje mora za prve susjede u Lakušiji, ali i za cijelo selo, jer životinje u potrazi za hranom prave velike štete na usjevima. Trošak zbrinjavanja napuštenih životinja snosi jedinica lokalne samouprave, propisao je zakonodavac, no nije rekao kako, stoga u Gradu Pleternici apeliraju na sve koji mogu pomoći u rješavanju tog problema da se jave.

- Jasno je nama da je zakonom propisano da se lokalna zajednica treba brinuti za napuštene životinje, i mi to pokušavamo, no ovaj smo put nemoćni, jer nam Općinski sud u Požegi na dva naša traženja nije dopustio da uđemo u posjed i zbrinemo napušteno stado koza. Obratili su nam se i očajni stanovnici Lakušije, koji više ne znaju što da rade. U početku su donosili hranu, hranu i sijeno vozili smo i mi iz grada u više navrata, no sveobuhvatnu akciju zbrinjavanja ne možemo napraviti bez sudskog odobrenja. Obraćali smo se i veterinarskoj inspekciji, bojeći se uginuća životinja, koje je već počelo, i zaraze. Mi bismo životinje izuzeli u privremeni posjed, smjestili negdje u karantenu, s veterinarskom službom pregledali životinje i prema njihovoj odluci nekome ih darovali, prodali ili, ako nisu u stanju preživljavanja, odveli u klaonicu, ali to sve ne možemo, a sud nam u dva navrata vraća zahtjev – istaknula je Jozić.

Naglašava da se Antun Čačić kao vlasnik ponio vrlo neodgovorno prema svom blagu. Prije odlaska u zatvor dobio je odgodu od šest mjeseci upravo zato da se pobrine za životinje, ali nije napravio ništa. Koze nisu markirane ni uvedene u stočne evidencije, a sada su već u teškom zdravstvenom stanju.

- Nije se on baš brinuo za svoje koze ni kada je bio ovdje, jer kada bi ih tjerao na ispašu, preko naših njiva, uvijek bi pravile štetu. Zvali smo i policiju nekoliko puta, no ona napiše zapisnik i na tome ostaje. Trebali bismo ga tužiti, no što to vrijedi. Meni su sada pojele sav kukuruz i pšenicu na njivi. Zatvorili smo ih u dvorište, no one provale i opet odu na naše njive. Sada smo i popravljali ogradu, no bez hrane će uginuti, a nitko se za sada više ne brine za to stado – kaže Danijel Čurčić, zabrinuti stanovnik Lakušije.

- Meni su obrstile sav grašak koji sam posadio na polju, a i sve usjeve koji im se nađu na putu – kaže Valentin Paić. AGM Kruna

bespomoćni

PLETERNICA BI ZBRINULA STADO, ČEKA DOPUŠTENJE SUDA

I 90-godišnja majka ostala sama

Donedavno je na imanju bila i vlasnikova 90-godišnja majka, koju je socijalna služba u međuvremenu odvela u starački dom na skrb jer nije imala što jesti niti se itko brinuo za nju. Mještani spominju da vlasnik ima i brata, koji se neko vrijeme brinuo za koze, ali je sada negdje u bolnici.

Općinski sud u Požegi, na dva traženja, nije dopustio Pleternici da uđe u posjed i zbrine stado

Koze nisu markirane, u teškom su zdravstvenom stanju i počele su ugibati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike