Kultura
IZLOŽBA U VINKOVCIMA

Ljubav prema fotografiji
naslijedila od svoje bake
Objavljeno 18. lipnja, 2016.

U Galeriji fotografija “Meraja” u Vinkovcima svečano je otvorena izložba fotografija kojoj su autorice Lea Stojanović i Mirjana Pešec, odnosno izložba unuke (Lea) i bake (Mirjane), nešto nesvakidašnje kad je o izložbama u Vinkovcima riječ, a izložba je imala simboličan naziv “Više od klika”.

Sama izložba bila je emotivna, s ponekom suzom, a svaka fotografija ima svoju priču, posebno dio autorice Mirjane Pešec, koja fotografijom prati Leu kroz razne faze života.

- Ljubav prema fotografiji prenijela sam na svoju unuku, što mi je posebno drago. Život s fotografijom zapravo je život s puno uspomena, jer, listajući albume, puno je tu sjetnih trenutaka. Posebno volim bilježiti neke događaje i znamenitosti u Vinkovcima. Na ovoj izložbi imamo 25 fotografija koje prate Leu, tako da je to na neki način fotografski dnevnik odrastanja, jer na tim se fotografijama može vidjeti što ju okupira, često su tu životinje, a ima i fotografija koje su vezane uz bazen. Sama izložba nosi naziv “Više od klika” jer nikada fotografiranje nije bilo fotografiranje samo po sebi, nego je tu bilo puno emocija i srca. Danas, uoči njezina 18. rođendana, ovo je bio na neki način poseban dar za rođendan, što će joj vječno ostati za uspomenu - istaknula je Mirjana Pešec.

Lea Stojanović prvu fotografiju napravila je sa svoje četiri godine, a to je bio portret njezine bake Mirjane Pešec i, kako sama kaže, ona je pokrenula lavinu da se Lea zaljubi u fotografiranje i od te je fotografije sve zapravo i počelo.

- Fotografija mi znači jako puno jer je to jedan način na koji izražavam sebe, kako pričam svoje priče. Članica sam Fotokluba “Vinkovci”, kao i moja baka Mirjana, a, osim toga, sudjelujem na radionicama Hrvatskog fotosaveza. Svoju sam izložbu podijelila na ljude, prirodu, portrete i arhitekturu. Nisam mogla zamisliti jedan dan bez fotografije u mom djetinjstvu, jer uvijek sam bila uz baku Mirjanu, koja je uvijek nešto fotografirala - istaknula je Lea Stojanović.

Čast da otvori izložbu pripala je poznatom i priznatom fotografu Draženu Boti, članu Fotokluba “Vinkovci”, koji je, između ostalog, rekao: “Kad sam se susreo s ovim fotografijama, prije osam godina, one su ostavile snažan dojam na mene jer, uz ove dvije dimenzije koje fizički predstavljaju u prostoru, one su nosile osjećaje, vrijeme i otkrivale jedno sretno djetinjstvo. Ove fotografije Mirjane Pešec nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Lea dominira kompletnom izložbom, ona je na polovini fotografija autor, a na polovini sudionik izložbe. Vjerujem da ovo nije posljednja ovakva izložba, jer zasigurno ima još puno fotografija koje bi mogle obuhvatiti još jednu lijepu izložbu kao što je bila ova”, istaknuo je Bota.

U kulturno-umjetničkom programu nastupila je Vedrana Vrtarić na gitari te Dražen Brandić, koji je pročitao svoju pjesmu napravljenu upravo za otvorenje ove uistinu posebne izložbe. Mario Kokaj

Izložba je poseban dar unuci, koja je želju za fotografiranjem naslijedila od bake

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike