Dome slatki dome
NJEGUJE BILJKE

Malč smanjuje potrebu
za zalijevanjem, plijevljenjem,
prihranjivanjem i radom
Objavljeno 16. lipnja, 2016.

Malč, ili - pokrivka za zemlju, sprječava isušivanje zemlje, usporava rast korova, popravlja kvalitetu tla i čini vaš vrt atraktivnijim. Malč je jeftin i lako se upotrebljava pa ne postoji razlog da ga već ove sezone ne kupite.

U većini slučajeva malč pojednostavljuje rad u vrtu i njegu biljaka. Zabluda je da je malč isključivo organska tvar, pravi se od različitih materijala, a organski je malč svakako najpogodniji za upotrebu. Malč može biti usitnjena kora bora i drugih četinjača, drvena sječka ili iverje, kompost, ali i oblutci i šljunak. Malč će vam pomoći tako što će smanjiti potrebu za zalijevanjem i plijevljenjem, prihranjivanjem i radom.

POSTOJE RAZLIČITE VRSTE MALČA:

DJELOMIČNO KOMPOSTIRANI DRVENI MALČ (pokrivka za tlo) – popravit će kvalitetu tla i potaknuti rast biljaka. S vremenom se sve više kompostira i popravlja kvalitetu zemlje dodavanjem hranjivih sastojaka

SVJEŽI ORGANSKI MALČ – iverje, sječke ili treske, kao i usitnjena kora, najčešće, četinjača, traje duže od djelomično kompostiranog drvenog malča, ali ne popravlja odmah kvalitetu zemlje, nego nakon nekog vremena, kada se počne pretvarati u kompost

OBLUTCI I ŠLJUNAK – koristi se za vrtove na kosini ili urbane vrtove, koji ne zahtijevaju mnogo njege, vrlo dekorativan materijal.

Većina organskih vrsta malča s vremenom će poprimiti sivu boju, međutim u prodaji se može naći malč u boji. Takva pokrivka za tlo bojena je biljnim bojama, koje nisu štetne. Ta će boja, ovisno koliko je izložena izravnom suncu, trajati od dvije do tri godine. Obojeni je malč finije teksture pa je pogodan za upotrebu na jako strmim mjestima. I neorganski malč može biti različitih boja. Međutim, tako obojeno kamenje ne blijedi, potrebno ga je samo s vremena na vrijeme oprati da vrati sjaj.

Koju ćete vrstu malča upotrijebiti, zavisi od terena gdje ga planirate posuti. Organski malč na sjenovitim, niskim terenima može zadržati previše vlage, što može izazvati trunjenje korijena biljke. Ponekad, zbog vlage koju zadržava malč može izazvati razvoj puževa i drugih štetočinja, koji mogu jesti biljke ili im na drugi način naštetiti. Oblutci upotrijebljeni u predjelima s visokim temperaturama mogu izazvati ubrzano sušenje tla jer zadržavaju temperaturu.

Kada kupujete organski malč, odaberite onaj s krupnijim komadima, jer će se oni sporije dekompostirati. S vremenom morate dodati novi malč, kako biste zadržali postojeću visinu pokrivke za tlo. Malč neće potpuno zaustaviti rast korova. Dovoljno debeo sloj malča spriječit će nicanje sjemena korova koje je već u zemlji, ali neće zaustaviti rast korova koji već ima korijen. Zbog toga, prije nego što pospete malč po zemlji, izvadite korov zajedno s korijenom. Idealna debljina pokrivke za zemlju je od 7 do 10 cm. J.Kn.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna