Kultura
JEDAN ČOVJEK, DVA ŠEFA

Marčić: U Osijeku sam već dva mjeseca i neprekidno se smijem
Objavljeno 15. lipnja, 2016.

Nakon gotovo 15 godina u osječki se HNK vratio Radovan Marčić, ovdašnjoj kazališnoj publici vrlo dobro znano ime - “Kažiprst” (2002.), “Crkveni miš” (1992.), “Čaruga” (1988.), “Trenk iliti divji baron” (1984.)... - a ostalima je dobro poznato lice s malih ekrana i iz kulinarskih emisija.

Ponosno se te dugogodišnje i vrlo uspješne suradnje jučer prisjetio intendant Božidar Šnajder, najavljujući novu dramsku premijeru (zapravo hrvatsku praizvedbu komada Richarda Beana) “Jedan čovjek, dva šefa”, koja će u Marčićevoj režiji na osječkim kazališnim daskama zaigrati premijerno u četvrtak, 16. lipnja, u 20.30 sati.

Šnajder je siguran da će i ovaj naslov biti nastavak sjajnog ovosezonskog repertoarnog niza. Zasluga za to sigurno će pripasti i glumcima, a za dobru komediju trebaju upravo dobri glumci - naglasio je ravnatelj Drame, Miroslav Čabraja, iznimno zadovoljan što važan doprinos predstavi - uz glumce i autorsku ekipu - daje i osječki bend The Red Roosters, za koje kaže da su “mladi i perspektivni, no već sada genijalni”.

Riječi hvale za glazbenike, ali i prevoditeljicu Ivanu Šojat ima i redatelj osobno.

- Okvir je, dakle, recimo kao 'Mućke', samo su krimosi bogatiji od lica koja smo zavoljeli u seriji - kaže redatelj. Sve to treba začiniti nizom peripetija, zabuna i travestija u bogatoj složenoj i presloženoj radnji kojoj je glavna nakana zabaviti publiku.

- Staviti ovaj komad na repertoar znači ponajprije misliti na publiku u želji da je počasti jako dobrom zabavom. U Osijeku sam dva mjeseca i neprekidno se smijem, i to ne glupostima - dodao je redatelj, zadovoljan što je sve izraslo u jako pitak stil. Prema njegovoj ocjeni, osječki je ansambl marljiv i podatan, nudi svoje ideje i rješenja kad dođe do problema.

U suradničkom timu redatelja Marčića ponovno je kostimografkinja Danica Dedijer, kojoj je ovo 30. suradnja s osječkim HNK-om. Sa zadovoljstvom se svaki put odazove pozivu, kaže, te se nada da ovo nije posljednji. Stil su 60-e, što je pravo veselje za kostimografa, napomenula je, dodavši kako su rješenje bili i second hand shopovi, pa i njezin vlastiti ormar. U predstavi Antonija Pintarić nosi haljinu iz 1958., koju je nekoć nosila majka kostimografkinje Dedijer.

Ljudevit Laušin, u ime The Red Roostersa, kroz smijeh je dodao kako je izbor njih za suradnike sjajan potez HNK-a jer je riječ o “najboljem osječkom bendu takve vrste”.

Važna je karika predstave gost iz virovitičkog kazališta, glumac Draško Zidar, koji se u osječkom HNK-u nimalo ne osjeća kao gost jer, kaže, poznaje sve - od čistačice do intendanta. Ova je uloga od njega zahtijevala podosta fizičkog napora, no svejedno se kao i ostatak ekipe veseli premijeri.

Uz već spomenute, u predstavi glume Aleksandar Bogdanović, Mario Rade, Aljoša Čepl, Anita Schmidt, Ivan Ćaćić, Matea Grabić, Duško Modrinić, Antonio Jakupčević i Dina Vojnović te “prvaci zakulisja” (kako je rekao ravnatelj Drame) - inspicijent Eduard Srčnik i šaptačica Zrinka Stilinović. Scenski je pokret radio Mladen Vasary, scenograf (debitant) je Davor Molnar, a oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia.

Narcisa VEKIĆ

Radovan Marčić

U HNK-u NAKON 15-ak GODINA

Partitura za “Porina”

Na dan konferencije za novinare u osječki je HNK stigla i partitura za “Porina”, operu Vatroslava Lisinskog koja na jesen otvara glazbeni dio sezone, ponosno je najavio intendant, rekavši kako - iako ni ovu još nisu radno završili - već se marljivo pripremaju za nadolazeću kazališnu sezonu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u