Kultura
PRIZNANJE KAZALIŠNOM KRITIČARU

Demetrova nagrada za životno djelo pripala Vlatku Perkoviću
Objavljeno 14. lipnja, 2016.

Demetrovu nagradu za životno djelo kazališnom kritičaru Vlatku Perkoviću uručila je u Društvu hrvatskih književnika predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa Sanja Nikčević, koja je naglasila kako je prosudbeno povjerenstvo zbog mnogostrukih talenata praćenja i stvaranja kazališta, nagradu za životno djelo za 2016. godinu dodijelilo Perkoviću.

On je, kako je rekla, istaknuti hrvatski i splitski kazališni čovjek koji je u svojih 80 godina života djelovao kao pravi renesansni čovjek i posvećenik kazališta – s obje strane kazališne rampe. Napomenula je kako je Perković kao glumac, redatelj i dramatičar stvarao kazalište, a kao kritičar, teatrolog i sveučilišni profesor ga prosuđivao i analizirao. Ta svestranost promišljanja kazališta te, istaknula je, upućenost u teoriju i poznavanje kazališne prakse, rijedak je slučaj u nas, te Perkoviću osigurava posebno mjesto. Nagrada za životno djelo dodjeljuje mu se za cjelokupno stvaralaštvo, s posebnim naglaskom na njegov kritičarsko teorijski rad.

Prema Perkovićevim riječima, nagrada svjedoči kako mu je bio ispunjen profesionalni život. "Potporu publike imao sam u Splitu, pa ova nagrada pokazuju ispravnost njihova mišljenja", rekao je dodavši kako nagradu posvećuje hrvatskom kazališnom redatelju Kalmanu Mesariću.

Nagradu, stiliziranu pozornicu s hrvatskom kockom, izradio je hrvatski umjetnik Martin Babić.

Vlatko Perković (1936.) završio je glumačku školu i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zadru hrvatski jezik i južnoslavenske književnosti, a svoj kazališni put započinje glumom. Postdiplomski studij režije i dramaturgije na Kazališnom fakultetu Akademije umjetnosti muza u Pragu. Iz glume prelazi u režiju, pa je od 1975. do 1995. ostvario 39 režija. Perković od 1998. do danas intenzivno piše kazališnu kritiku (Vijenac, Hrvatsko slovo, Kulisa.hr), pa ih je objavio više od stotinu. Sa znanstvenim tekstovima sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima i simpozijima, a objavljivao ih je i u časopisima. Teorijski rad rezultirao je s osam teatroloških knjiga. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana