Kultura
MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA

Učenici iz Pečuha i Osijeka
usavršavat će znanje hrvatskog
Objavljeno 14. lipnja, 2016.

OSIJEK

U osječkom HNK-u održan je pripremni sastanak polaznika Međunarodne ljetne škola hrvatskoga jezika i kulture “Faust Vrančić”, koja će se održavati u Prvić Luci, na otoku Prviću, od 19. do 25. lipnja 2016. Polaznici su učenici Hrvatske gimnazije Miroslava Krleže iz Pečuha i Graditeljsko-geodetske škole iz Osijeku. Tjedan dana u toj će školi boraviti 18 učenika iz obje škole.

Temeljni je cilj Ljetne škole da mladi iz domovinske i iseljene Hrvatske, u dobi od 15 do 18 godina, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika i kulture s posebnim osvrtom na život i djelo Fausta Vrančića. Polaznici će također upoznati bogatu povijesnu, kulturnu, vjersku i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave.

Sa završetkom programa ljetne škole polaznici će usavršiti znanje hrvatskoga standardnoga jezika i komunikacijske vještine govorenja i pisanja na hrvatskome jeziku u kulturnom i stručnom posredovanju u višejezičnome okruženju, moći će čitati s razumijevanjem glagoljske tekstove prilagođene početničkom i srednjem stupnju, jasno izraziti vlastita stajališta o aktualnim društvenim pitanjima, usvojiti vještine govorničkoga i scenskoga nastupa.

- Na kraju škole predviđena je priredba s javnom izvedbom usvojenih sadržaja (scenski nastup, demonstriranje glagoljske čitateljske pismenosti, govorničke vještine, javno čitanje najboljih sastavaka). Svi polaznici dobit će na završetku programa diplomu o sudjelovanju, a posebnim priznanjima nagradit će se najuspješniji polaznici. Najuspješniji sastavci bit će objavljeni u školskim novinama u matičnim obrazovnim ustanovama - objašnjava voditeljica Škole, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, s osječkog Filozofskog fakulteta.

Program Škole uključuje terenska i akademska predavanja i radionice, stručno vođene posjete kulturnim i crkvenim ustanovama te prirodnim znamenitostima, kao i športske, rekreativne i umjetničke sadržaje. Planiraju se i književni susreti s uglednim hrvatskim književnicima (Pavao Pavličić i Julijana Matanović).

Program predviđa sljedeće aktivnosti polaznika: sustavno opažanje vizualnih, zapisanih i slušnih sadržaja, kognitivne vještine postavljanja i rješavanja problema, verbalne vještine artikuliranog izražavanja vlastitih stajališta u raspravama, vještine javnoga govora, pisanoga izražavanja i scenskoga nastupa.

Tijekom Škole održat će se akademsko predavanje o Faustu Vrančiću (dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica HAZU), terensko predavanje o lokalnoj povijesti Prvića (Neven Skroza, Prvić) i akademsko predavanje o čitanju (prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, Filozofski fakultet u Osijeku). Održat će se i 40 nastavnih sati radionica u skupinama prema interesima polaznika (jezična radionica, radionica glagoljskoga pisma, scensko-dramska radionica, radionica govorništva i radionica kreativnoga pisanja).

Organizatori škole su Ogranak Matice hrvatske Osijek, Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar, Udruga baranjskih Hrvata u Pečuhu, pokrovitelji Osječko-baranjska županija, Šibenska biskupija i Đakovačko-osječka nadbiskupija. D.Kć.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente