Osijek
STUDENTI GRAĐEVINE I KULTUROLOGIJE O OLT-U

Bio je to grad u gradu, s ulicama
i trgovima te 3000 zaposlenih!
Objavljeno 14. lipnja, 2016.
Svrha ovog projekta je prepoznati važnost industrijske baštine u Osijeku

Bilo je zanimljivo nazočiti predstavljanju multidisciplinarnog istraživanja koje su napravili studenti Građevinskog fakulteta i Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera na temu izumiruće osječke industrije pod nazivom “OLT - memorija” održanom jučer u prostoru bivšeg Arheološkog muzeja u Tvrđi.

Cijeli projekt predvodile su profesorice iz obje sveučilišne sastavnice, doc. dr. sc. Dina Stober (Građevinski fakultet) i prof. Mirta Bijuković Maršić (Odjel kulturologije).

Svrha ovog projekta, kako nam je objasnila prof. Bijuković Maršić, je prepoznati važnost industrijske baštine u Osijeku, pokušati otvoriti prostor za dijalog i vidjeti koja je važnost industrijske baštine za kulturnu memoriju Osijeka. Prvo su studenti građevine objasnili osnovne gabarite prostora koji zauzima OLT, najvažnije građevine unutar tvorničkog kruga, njihovu građevinsku važnost i evenutalnu iskoristivost za neke druge svrhe. Studenti kulturologije ušli su svojim pristupom puno dublje u prošlost te tvornice osnovane 1912. U socijalizmu je u OLT-u je bilo više od 3000 zaposlenih, a tvrtka je svojim radnicima gradila stanove, davala stambene kredite, imala kulturno-umjetničko društvo, knjižnicu, ambulantu, vlastite športske klubove i radnička odmarališta. Veliki prostor OLT-a koji zauzima čak šest hektara funkcionirao je kao grad u gradu, s ulicama i trgovima. Danas je OLT tvrtka u stečaju, sa 65 radnika koje očekuje siguran otkaz. Mogli smo čuti sadašnje i bivše radnike OLT-a koji su se s puno emocija osvrnuli na svoje dane provedene u kolektivu koji je, kako kažu, isplaćivao dobre plaće i tetošio svoje radnike. D. Celing

Najčitanije iz rubrike