Regija
PARK PRIRODE PAPUK

Kod Velike grade kamp-odmorište - prvo u Slavoniji
Objavljeno 14. lipnja, 2016.

ORAHOVICA

S više od 40 različitih događaja u sklopu Tjedna parkova Hrvatske, u kojima je sudjelovalo desetak tisuća posjetitelja, osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode otvorili su sezonu posjećivanja te najavilo novosti u ponudi. Jedna od najvećih novosti dolazi iz Parka prirode Papuk, gdje će, kod Velike, do kraja srpnja biti otvoreno kamp-odmorište ukupnog kapaciteta od 200 osoba, a u kojem će, osim u kamperima, biti omogućeno i kampiranje u šatorima. Riječ je o prvom kamp-odmorištu u Slavoniji.

Park prirode Papuk ponovno je privukao nepovratna strana novčana sredstva te počeo gradnju ekokampa. Nakon prošlogodišnjih kapitalnih ulaganja u iznosu od 5,6 milijuna kuna, kada je, između ostalog, na Jankovcu izgrađen objekt Ekotočka Jankovac te uspostavljena poučna staza za osobe s posebnim potrebama, velike investicije u Parku prirode Papuk nastavljaju se i ove godine. Pri samom su završetku radovi na upravnoj zgradi Parka prirode Papuk u Velikoj, koji se odnose na poboljšanje energetske učinkovitosti. Vrijedni su oko 1,2 milijuna kuna, a financiraju ih UNDP i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nedavno je počela gradnja Ekokampa Duboka kod Velike.

- Riječ je o modernom kampu, koji će uz standardni prostor za smještaj šatora imati i prostore za kamp-vozila zajedno sa svom popratnom infrastrukturom, što će posjetiteljima omogućiti ugodan boravak u prirodi, a djelatnicima Parka adekvatan prostor za organiziranje škola u prirodi odnosno višednevni boravak djece u kampu – kaže ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić te naglašava kako su radovi vrijedni 2,8 milijuna kuna i u cijelosti se financiraju novcem UNDP-a iz Globalnog fonda za okoliš (GEF) kroz projekt PARCS. Započeti su početkom ožujka i trebali bi biti gotovi do kraja srpnja.

- Vjerujemo kako će se gradnjom Ekokampa Duboka povećati broj posjetitelja Parka, kojima će se omogućiti da nekoliko dana provedu u parku uživajući u svim ljepotama i vrijednostima koje odlikuju Papuk UNESCO Geopark. Ekokamp će zasigurno pridonijeti razvoju lokalne zajednice te će našu Veliku vratiti na kartu popularnih turističkih destinacija, kamo i pripada – zaključila je Kožić.

U Parku će biti otvoren i obnovljeni centar za posjetitelje, koji će dodatno obogatiti ponudu prvog hrvatskog UNESCO geoparka.

Vladimir GRGURIĆ

200

osoba bit će kapacitetet Ekokampa Duboka, financiranog novcem Globalnog fonda za okoliš

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike