Regija
DOGOVORENO RJEŠENJE ZA BABINU GREDU

Dvorana će se graditi kad Općina i Županija osiguraju po 3 mil. kuna
Objavljeno 14. lipnja, 2016.

BABINA GREDA/ZAGREB

Trakavica oko gradnje sportske dvorane uz OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi napokon se privodi kraju. Kao uvjet za potpisivanje ugovora s novim izvođačem radova, koji će odmah potom biti uveden u posao i nastaviti gradnju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uvjetovalo je Općini Babina Greda i Vukovarsko-srijemskoj županiji sufinanciranje projekta sa po tri milijuna kuna. To je epilog jučerašnjeg sastanka pomoćnika ministra Stipe Mamića s općinskim načelnikom Josipom Krnićem i pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje i šport VSŽ-a Jadrankom Mustapić-Karlić, održanog u Zagrebu. Ministarstvo je ranije izišlo s prijedlogom da Općina i Županija osiguraju po 5,6 milijuna kuna za nastavak gradnje, a ostalo će oni, no ipak su odlučili izići im u susret i smanjiti im udjel sufinanciranja.

Uzmi ili ostavi

- S obzirom na to da su naši fiskalni kapaciteti mali i ograničeni, jer Babina Greda pripada prvoj skupini potpomognutih područja s izvornim proračunom od 2,2 milijuna kuna, Općina mora ići u kreditno zaduženje od tri milijuna kuna. Moramo zadovoljiti sve formalnopravne uvjete, imati odluku Općinskog vijeća na temelju koje ćemo zatražiti suglasnost od Ministarstva financija. I tek kada MZOS-u dostavimo svu potrebnu dokumentaciju i jamstva, i kada budu sigurni da ćemo uspjeti namaknuti sredstva kojima ćemo sufinancirati radove, onda će potpisati ugovor s izvođačem i nastaviti gradnju dvorane - pojasnio nam je nakon završetka sastanka Josip Krnić. Teško mu je, kaže, u ovom trenutku procijeniti kada će ugovor s izvođačem biti potpisan.

- Sve ovisi o nama, koliko će nam vremena trebati da zadovoljimo propisanu proceduru i kada ćemo moći dostaviti tražena jamstva - pojasnio je.

Napominje da im je na sastanku bila ponuđena i opcija da Ministarstvo zagrne jamu na gradilištu i preprojektira manju dvoranu za Babinu Gredu od 1.200 kvadrata, “ali u tom bismo slučaju i mi ispali jako neozbiljni”. Naime, u MZOS-u tvrde da je dvorana, čija je gradnja počela prije više od dvije godine, gotovo dvostruko skuplja u odnosu na objekt koji babogredskoj školi pripada po Državnom pedagoškom standardu.

Odlučio Sabor

- Oni smatraju da odluka o gradnji sportske dvorane od 2.150 četvornih metara u Babinoj Gredi iz sredstava državnog proračuna nije pravovaljana i da je protuzakonita. Ali ja podsjećam da je tu odluku donio Hrvatski sabor i s tim sam sve rekao, pa neka misli tko što hoće - ustvrdio je babogredski načelnik, vidno razočaran činjenicom da aktualna Vlada ne poštuje oduke svojih prethodnika, što je prema njemu nedopustivo.

- Ali s obzirom na situaciju, bolje ikakvo rješenje nego nikakvo. Najsretniji bih bio da je dvorana već pod krovom i ne bismo imali sve ove probleme. Općina ne bi morala ići u novo kreditno zaduženje i dalje bi stajala na zdravim nogama. Lani smo se uspjeli riješiti svih kredita, podmiriti sve obveze i za Općinom se konačno, nakon dugo vremena, nisu vukli nikakvi repovi. A sada se ponovno moramo zaduživati. Nažalost, i načelnici koji danas-sutra dođu umjesto mene, morat će voditi računa o vraćanju kredita - zaključuje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

odbili

PONUĐENO JE ZAGRTANJE JAME I MANJA DVORANA

Županija bi mogla odlučiti sutra

Krnić se nada da bi Županijska skupština možda već na sutrašnjoj sjednici (srijeda) mogla donijeti odluku kojom će Županija osigurati potrebna sredstava. “Županiji je ipak lakše, jer je riječ o decentraliziranim sredstvima, a mi moramo ići u kreditno zaduženje, i samim tim taj cijeli postupak i procedura oko realizacije kredita za Općinu će duže trajati. Ali ovo nam je jedino rješenje”, kaže Krnić.

Najčitanije iz rubrike