Regija
BABINA GREDA

Adam Stojanović ukupni pobjednik
36. manifestacije “Konji bijelci”
Objavljeno 12. lipnja, 2016.
Najljepšu svatovsku zapregu imao je Ivica Galović iz Sikirevaca

Vezani članci

2. DANI KULINA I SIRA

Od sljedeće godine županijska izložba sira?

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a u organizaciji Konjogojske udruge iz Babine Grede, održana je 36. manifestacija “Konji bijelci”, koja je počela defileom svatovskih zaprega babogredskim ulicama. Sve nazočne pozdravili su načelnik Općine Babina Greda Josipa Krnić te Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj.

Povorka od 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u narodnim nošnjama, zaustavila se na hipodromu, gdje su proglašene najljepše. Najljepšu svatovsku zapregu imao je Ivica Galović iz Sikirevaca, drugo mjesto osvojio je Mirko Mišković iz Babine Grede, a treće mjesto pripalo je Emili Nikolić iz Donjeg Novog Sela.

Održana su i tradicionalna natjecanja - vezanje repa, sklapanje kola, uprezanje konja, vožnja na paliji i teklićko jahanje. Najbolji u vezanju repa bio je Adam Stojanović, drugo mjesto osvojio je Krešo Petričević, a treći je bio Josip Živković. U sklapanju kola prvo mjesto osvojili su Krešo Petričević i Franjo Stojanović, drugi su bili Adam Stojanović i Franjo Gregorović, a treći Mario Turek i Mijo Debak. U uprezanju konja najbolji su bili Tomislav Oršolić i Darko Marić, drugo mjesto pripalo je Josipu Novoselcu i Petru Novoselcu, a treće su mjesto osvojili Franjo Gregorović i Adam Stojanović. U vožnji na paliji (slomljeni kotač mora se zamijeniti pravilno postavljenom palijom koja se pričvrsti za drik, nakon čega se kočija proveze) najvještiji su bili Adam Stojanović i Franjo Gregorović, drugo mjesto osvojili su Tomislav Oršolić i Darko Marić, a treće Krešo Petričević i Franjo Stojanović. Teklićko jahanje podrazumijeva da jahač mora na jednom mjestu sići s konja, ponovno ga uzjahati (bez sedla) i krenuti. U toj je disciplini prvo mjesto osvojio Mihael Stojanović, drugi je bio Josip Ćosić, a treći Franjo Gregorović.

Ukupni pobjednik 36. “Konja bijelca” je Adam Stojanović iz Babine Grede, koji je tako naslijedio Krešu Petričevića, ukupnog pobjednika posljednja tri natjecanja.

Mario KOKAJ
Kudaši, vatrogasci, kandžijaši

Na manifestaciji su nastupili i mlađi članovi KUD-a “Mijat Stojanović” iz Babine Grede te bać' Roka i did' Tunja iz Otoka. Vatrogasne postrojbe Babine Grede izvele su pokazne vježbe prikaza nacionalne i županijske zastave. Poseban pljesak dobila su djeca iz igraonice “Zlatni dani”, kao i Prva kandžijaška udruga Kruševica.

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike