Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Prava rabarbara - čudotvorna biljka
Objavljeno 13. lipnja, 2016.
(RHEUM - OFFICINALE - RHABARBARUM - PALMATUM - RHAPONTICUM L.)

Prava rabarbara pripada obitelji Polygonaceae, a ljekarnički joj je naziv Rhizoma Rhei et Radix Rhei. Ova je biljka prirodni antiseptik, antispazmodik, antiasmatik, antitumor, antikarcinom, adstrigent, aperitiv, diuretik, holagog, homeopatik, karminativ, laksativ, purgativ, stomahik i tonik.

Domovina rabarbare je Azija, i to Kina, odakle se u 18. stoljeću širi prema Europi. Najraniji zapisi o rabarbari potječu iz Kine, oko 2700. godina prije Krista, koji govore o kultiviranju rabarbare i njenoj medicinskoj uporabi kao laksativa. U Salernu, tada najvećoj školi farmakologije, rabarbara je imala svoju uporabu u raznim receptima. Prvi Europljanin koji je vidio rabarbaru bio je poznati moreplovac Marko Polo. Avicena (Ibn Sina), arapski liječnik, rabio je rabarbaru za liječenje raznih bolesti.

Ova je biljka poznata i u kulinarstvu. Priprema raznih slastica od peteljki rabarbare stari je pučki način razveseljavanja siromašnih, ali i bogatih obitelji. Razni kolači od pite do torte pravo su gurmansko zadovoljstvo sladokusaca, a džemovi i kompoti pravo osvježenje u reduciranim dijetama bolesnih osoba.

Odlična za dijetu

Kinezi za rabarbaru znaju reći da je čarobna biljka koja čudotvorno obnavlja organizam, zbog velike ljekovite moći koju posjeduje, ujedno znajući i za njenu suprotnu stranu, onu štetnog djelovanja (zbog sadržaja oksalne kiseline koje ima najviše u listovima, a manje u peteljkama i korijenu). Rabarbara je dobra i prirodna namirnica, odlična za dijetu (kompot od peteljki), a upotrebljavamo je za liječenje tegoba:

- želuca i crijeva (slabog apetita, žgaravice, katara želuca i crijeva, pojačane želučane kiseline, raznih nametnika i parazita, infekcije želuca i crijeva kao što su dizenterija i kolera. Rabarbara jača želudac, zaustavlja proljev, u većim količinama otvara, odnosno, pojačava pražnjenje crijeva djelujući na peristaltiku. Veliki je prirodni lijek za liječenje tegoba pražnjenja crijeva; ako pripravke od rabarbare uzimamo u manjim količinama, oni djeluju kao adstrigent, dakle upotrebljavamo ih kod proljeva i dijareje, a ako dolazi do zatvora, uzimamo ih u malo većim količinama ili češće, što potiče peristaltiku i kao dobar prirodni laksativ uzrokuje pražnjenja crijeva (1 gram praška). Ako prašak uzmemo u jačim i češćim dozama, tada djeluje kao purgativ brzo i jako (3 g praška).

Rabarbaru rabimo u obliku čaja od peteljki, čaja od korijena, praška od korijena, tinkture, ekstrakta...);

- jetre i žuči (pojačava lučenje žuči, pročišćava jetru, djeluje tonično na jetru te takvo djelovanje nazivaju hepatički tonik, i to kad se redovno uzima u manjim količinama),

- rabarbaru možemo rabiti i za liječenje raznih kožnih tegoba (čaj pripremamo od korijena te ga rabimo za pripremu kompresa - obloga koje stavljamo na opekline, čireve, razne rane, razne osipe i kožne nečistoće),

- čaj od peteljki ili od korijena dobro je sredstvo za ispiranje usta kod raznih upala ili infekcija,

- u preventivi zdravlja upotrebljavamo korijen rabarbare za antitumorno i antikarcinomno djelovanje te za liječenje kroničnih bolesti krvi, i to u obliku čaja, tinkture, sirupa, biljnih tableta - kompresa i slično.

- u ishrani, peteljke i listove rabarbare rabimo kao povrće.

Svestrani lijek

Zapadna pučka medicina rabi rabarbaru kao: antiasmatik, antibakterik, antitumor, adstrigent, antispazmodik, antiinflamatorik, karminativ, laksativ, za liječenje: bolesti jetre, bolesti želuca, impentiga, groznice, krvarenja, kolere, kolesterola, konstipacije, komplikacije želuca, komplikacija s crijevima, neuralgije, podrigivanja, zgrčenog lica, zatvora, žuči, za čišćenje jetre, za čišćenje žuči i za jače izlučivanje žuči.

Kineska medicina rabi rabarbaru kao: antibakterik, antitumor, antifungal, antiinflamatorik, diuretik, hemostatik, holagog, za liječenje visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi, unutarnjih bolesti, kao i bolesti kože. Ajurvedska medicina rabi ovu biljku kao stomahik, katarik i tonik. Turska rabarbara rabi se u obliku kapsula, čaja i tinkture, kao antihelmetik, antibakterik, antiinflamatorik, antiseptik, adstrigens, antitumor, antikarcinom, katarik, laksativ, purgativ i tonik, i to za liječenje karcinoma, visokog tlaka, želuca, konstipacije, čireva na želucu i na dvanaestercu, imunološkog sustava, groznice, upalnih stanja, infekcija s mikrobima i drugih oboljenja.

Ivan LESINGER
KOMPOT

l Sastojci: peteljka rabarbare, jušna žlica meda, 2 dl vode

l Priprema: peteljku usitnimo i namačemo u vodi 2-4 sata te kuhamo oko pet minuta. Poklopimo da odstoji sat vremena te zasladimo.

l Upotreba: koristimo za navedena oboljenja.

ČAJ

(za navedena oboljenja)

l Sastojci: jušna žlica korijena ili 2-5 grama, 2 dl vode

l Priprema: korijen prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.

l Upotreba: pijemo 2-3 šalice čaja na dan, prema potrebi, i to uvijek prije jela.

TINKTURA

(za navedena oboljenja)

l Sastojci: 200 grama suhog korijena i litra 70-postotnog alkohola.

l Priprema: močimo 30 dana korijen u alkoholu i procijedimo.

l Upotreba: uzimamo 2-3 puta na dan po jednu čajnu žličicu s malo vode ili soka.

PRAŠAK

Prašak koji dobivamo od usitnjenog suhog korijena uzimamo u količini od 2 grama i to 2-3 puta na dan za izazivanje laksativnog djelovanja. Potrebno je naglasiti da manje količine od 2 grama izazivaju zatvor te se to djelovanje upotrebljava kod prolijeva.

DŽEM OD RABARBARE

l Sastojci: kg peteljki rabarbare, 1,3 kg šećera,

Priprema: peteljke operemo, uzdužno izrežemo te usitnimo na kockice cm dužine, promiješamo sa šećerom, ostavimo da odstoje preko noći u posudi za kuhanje, a ujutro stavimo kuhati, uz stalno miješanje. Ako se pjeni, skidamo pjenu. Kuhamo oko 15 minuta. Nakon kuhanja pustimo da odstoji 5 minuta i još vruće ulijemo u sterilizirane staklenke te ih hermetički zatvorimo.

HOMEOPATIJA

Homeopatski lijek Rheum officinale rabi se za liječenje jakih proljeva od dijareje do dizenterije, u obliku matične tinkture korijena rabarbare.

Rabarbaru ne smiju uzimati trudnice i osobe koje imaju tegobe s kolonom, a kod uporabe korijena može doći do promjene boje urina od jarko žute do crvene. Ne preporučuje se uporaba osobama oboljelim od reume, od gihta, od kamenaca u bubregu te osobama s povišenim vrijednostima mokraćne kiseline u krvi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike