Ekonomija
SURADNJA S EMINENTNIM INSTITUTOM

Švicarci zainteresirani za hrvatsku biosoju
Objavljeno 11. lipnja, 2016.

Beate Huber, direktorica odjela za međunarodnu suradnju i članica Upravnog odbora švicarskog Instituta FIBL, prof. dr. sc. Drago Šubarić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, te domaćin, prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, potpisali su ugovor o suradnji na unaprjeđivanju ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, čemu su danas svjedočili lokalni uglednici i slavonsko-baranjski ekološki poizvođači te studenti Poljoprivrednog fakulteta. - Institut FIBL jedan je od najjačih instituta u svijetu što se tiče istraživanja i razvoja ekoloških kultura i proizvoda te mi je izuzetno drago da smo uspjeli realizirati uspostavljanje suradnje, jer mislim da budućnost i Slavonije i Hrvatske ne može biti u pšenici i kukuruzu, nego u ekološkoj proizvodnji s kvalitetnim i certificiranim proizvodima - rekao je mr. sc. Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Zuerichu, koji je posredovao u ostvarivaju te suradnje, najavivši i organiziranje posjeta naših ekoproizvođača švicarskim ekološkim gospodarstvima na jesen.

Ovim je ugovorom Institut FIBL ponudio svoje savjetodavne usluge prenošenjem svojih saznanja i iskustava hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima koji žele svoju ekološku proizvodnju podići na viši novo, a, s druge strane, Poljoprivredni fakultet, s obzirom na svoj znanstveno-nastavni istraživački kadar, bit će na raspolaganju švicarskom institutu i s mrežom naših suradnji od gotovo 100 različitih projekata s ekološkim OPG-ima pomoći u realizaciji ovog ugovora, objasnio je prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Najavljena je i mogućnost osnivanja nezavisnog instituta za istraživanje ekološke proizvodnje i certificiranja ekoloških proizvoda u Osijeku prema ustroju i praksi FIBL-a u doglednoj budućnosti.

Zainteresirani ekološki proizvođači na skupu su saznali da je za plasman ekoproizvoda na švicarsko tržište potreban Bioswiss cerifikat, odnosno markica, te da je na ovom vrlo zahtjevnom tržištu, koje traži visoku kvalitetu proizvoda i preferira svoje domaće proizvode, najtraženija ekološka krma za hranidbu stoke, pa je u tom kontekstu naglasak na biosoji, koje nemaju u vlastitoj proizvodnju dovoljno. R.Prusina

Predstavljen „Eko Food Tur“

Program skupa predvidio je i predstavljanje natječaja, koji je najavio Valent Poslon, direktor Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne regionalne agencije, a Katarina Damjanović, iz Lokalne agencije za razvoj „Vjeverica“ iz Drenovaca, predstavila je projekt prekogranične suradnje RH i BiH „Eko Food Tura“ kao primjer dobre prakse.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage