Gastro
VINO BELJE

Predstavljena vrhunska graševina 2015.
Objavljeno 11. lipnja, 2016.

Vrhunska graševina berbe 2015. godine Vina Belje, premijerno je prije izlaska na tržište predstavljena poslovnim partnerima te tvrtke, novinarima i vlasnicima ugostiteljskih objekata u četvrtak navečer u osječkom klubu Outside.

Vrhunsku graševinu 2015. - vino dostojno prinčeva, kako to ističu u Belju, predstavila je Suzana Zovko, glavna enologinja Vina Belje.

- Graševina je naša najznačajnija sorta, a vrhunska graševina predstavlja krunu našega cjelogodišnjeg rada. Za ovu iz berbe 2015. mogu reći da je vrlo elegantno vino. Na mirisu se isprepliću voćne i cvjetne arome. Vino je vrlo sočno i pitko. Sva ta mirisna cvjetno-voćna senzacija prenosi se u okusu. Vino ima lijepu i specifičnu bademastu gorčinu i vrlo lijep i dugačak aftertast. Udjel alkohola je 13,5 posto, što je za vrhunsko vino optimalno. Vrhunska graševina 2015. izbalansirano je vino s ugodnim kiselinama - opisala je vrhunsku graševinu 2015. Suzana Zovko.

Govoreći općenito o berbi 2015. kazala je kako je to bila dobra vinogradarska godina, ali ne i idealna, kako su mnogi očekivali. Crvena vina iz prošlogodišnje berbe Zovko ocjenjuje odličnima, posebno izdvajajući fenomenalne frankovke, dodavši kako se odlično razvijaju i merloti. Ta će vina, s obzirom na potrebu dužeg zrijenja, tržište vidjeti mnogo kasnije od bijelih vina.

Gosti večeri, koju su priredili domaćini iz Belja, mogli su uživati i u drugim vrsnim vinima ove vinarije, posebice onima iz linije Goldberg. Osim doista odlične graševine, zanimanje je izazvao i chardonnay, kao i rose od cabernet sauvignona. I.Mikulić

Možda ste propustili...