Osijek
GLAGOLJAŠKA VEČERA

Moda i kultura blagovanja na dvoru Zrinskih
Objavljeno 9. lipnja, 2016.

Tko su bili Zrinski? Kako su se odijevali? Što su jeli na svom dvoru? Koje su posjede imali? Koja su književna djela nadahnuta tom hrvatskom plemićkom obitelji?

Na ta, ali i brojna druga pitanja odgovor su pronašli posjetitelji glagoljaške večere Gastronomia Zriniana Glagolitanska, priređene na Filozofskom fakultetu. Tamo je predstavljena svakodnevica, glagoljica i osječka poveznica sa Zrinskima 16. i 17. stoljeća.

- Predstavili smo, uprizorili i blagovali glagoljašku večeru Gastronomia Zriniana Glagolitanska, kao projektni dan kojim je obilježen završetak nastave u akademskoj 2015./2016. godini te kao svečanost kojom je okrunjen rad na ovom interdisciplinarnom i intermedijalnom nastavnom projektu Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta - rekla je u uvodom dijelu voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Milica Lukić, voditeljica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta i voditeljica Odjela za jezik Matice hrvatske – Ogranak Osijek.

Dr. sc. Vera Blažević Krezić, znanstvena novakinja - asistentica, dodaje da su projekt pripremili studenti izbornih kolegija Jezik hrvatskih glagoljaša i Filozofsko-simbolički ustroj glagoljskog pisma pod njihovim vodstvom. Naše sugovornice ističu da su raznorodni sadržaji, metode i oblici rada na projektu Gastronomia Zriniana Glagolitanska (rad na izvorima i sekundarnoj literaturi, terenski rad, kaligrafski rad, šivanje i dizajn, priređivanje recepata) nadahnuti potrebom za prevrednovanjem novije povijesti hrvatskog glagolizma i odgajanjem mladih slavonskih glagoljaša, uz želju da se dostojno obilježi 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole IV. Zrinskog.

Projekt je obogaćen istraživanjem svakodnevice na dvoru Zrinskih u 16. i 17. stoljeću (stanovanje, unutarnje uređenje, portreti, odjeća, kultura stola), za koje je iscrpnu građu, između ostaloga, pružila knjiga osječkog autora Darka Varge o hrani, kuhinji i blagovanju u doba Zrinskih. A hranu iz doba Zrinskih moglo se kušati i u njoj uživati zahvaljujući hotelu Waldinger.

Vesna LATINOVIĆ
PLOD SURADNJE BROJNIH INSTITUCIJA

Ova interdisciplinarna i intermedijalna nastavna djelatnost plod je međuinstitucionalne suradnje, a organizirana je uz potporu Filozofskog fakulteta, osječke Matice hrvatske, Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Hrvatskog narodnog kazališta, hotela Waldinger i Kinematografa Osijek.

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike