Osijek
UZLET ZRAČNE LUKE OSIJEK

Novi zračni mostovi s Jadranom i Europom
Objavljeno 10. lipnja, 2016.
Letjet će se prema Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku

Novim su letovima s osječkog aerodroma Osijek i Slavonija spojeni s Europom. Uvedene su, naime, nove domaće linije Zračne luke Osijek i tvrtke Trade Air, koje se nastavljaju na linije prema europskim destinacijama, vodeći računa o tome da putnici imaju minimalna čekanja.

Uspostavljeni su i izravni zračni mostovi prema destinacijama na jadranskoj obali. Riječ je o proširenju zračnih linija.

To će, istaknuo je direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić, povećati broj putnika, što zbog privlačnih cijena leta što zbog brzine i komfora putovanja. Stoga se ove godine očekuje povećanje broja putnika na aviolinijama, i to na 45.000. Posebice je to dobrodošlo u turističkoj sezoni, a najviše zbog stanja u drugim načinima prijevoza.

Suradnja s Trade Airom

Na jučerašnjoj je konferenciji Marinić kazao kako im je namjera prezentirati sve linije koje će krenuti od početka lipnja, a letovi Croatia Airlinesa već su krenuli početkom travnja.

- Kada krenu letovi Trade Aira, ZL Osijek pozicionirat će se s 1500 letova godišnje na domaćim linijama. Letjet će se prema Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. U Zagreb tri puta tjedno, u dvostrukoj rotaciji, što znači da će biti omogućen dolazak jutarnjim letom iz Zagreba u Osijek i večernjim letom povratak iz Osijeka u Zagreb. U Split će se letjeti četiri puta tjedno, u Dubrovnik tri puta tjedno, u Pulu i Rijeku dva puta tjedno. Sve će te linije trajati i u zimskoj i u ljetnoj sezoni. Zbog suradnje CA i TA moći će se kupiti karte za vezane letove na više od deset europskih destinacija s minimalnom konekcijom u Zagrebu, od nekih sat vremena. Sve te veze za Amsterdam, Kopenhagen, Muenchen, Beč... dobrobit su za građane, turizam i gospodarstvo u cjelini na našem području – objasnio je Marinić.

Već od 200 kuna

Seif Aldin Salameh, iz TA, kazao je kako je zadovoljan što ulaze ponovno u suradnju.

- Drago nam je što surađujemo u, nazovimo to tako, integraciji svih nacionalnih aerodroma i međunarodne povezanosti svih aerodroma kroz čvorište CA. Riječ je o višoj razini suradnje dviju kompanija. Gradove ćemo povezivati manjim avionom, s 19 mjesta. Kretat ćemo s promotivnim cijenama od 200-tinjak kuna pa naviše. Promotivnim kampanjama približit ćemo prednosti zračnog prometa. Zahvaljujemo ZL Osijek i direktoru Mariniću što su dobar partner i nadamo se da ćemo za četiri godine, za koliko je sve ovo planirano, dosegnuti još višu razinu poslovanja – kaže Salameh. Dodao je kako je resorno ministarstvo odigralo svoju ulogu.

Sjajna perspektiva

Denis Ambruš, osječki dogradonačelnik, istaknuo je kako posljednje tri godine intenzivno rade na dostupnosti grada i regije.

- Možemo biti zadovoljni jer smo se u tom zajedničkom poslu našli središnja vlast, Županija i Grad Osijek kao suvlasnici Zračne luke Osijek. Povećava se i broj međunarodnih putnika i stranih gostiju u Osijeku. Ovo je program koji se realizira u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Očekujemo da će se putnici zbog povoljne cijene i drugih prednosti orijentirati na našu zračnu luku, koja između Budimpešte, Beograda i Zagreba mora postati jedina kontinentalna zračna luka s perspektivom daljnjeg razvoja i širenja. Jer 1979. godine Prostornim planom uređenja Osijeka kapacitet ZL Osijek planiran je za 70.000 putnika, pa mi tu brojku želimo što prije dostići - kazao je Ambruš.

DARKO PEJIĆ

Dragan Vulin

zamjenik župana

PROMETNA JE POVEZANOST IZNIMNO VELIKA PREDNOST OSIJEKA

Dožupan Dragan Vulin istaknuo je kako je cijena doista konkurentna drugim oblicima javnog prijevoza, uz udobnost i skraćeno vrijeme putovanja.

“Cijena je ta koja će u konačnici određivati koliko će se putnika koristiti avionom, no očekujemo povećanje broja putnika, bar dok potpuno ne dovršimo koridor 5C i kroz BiH, kada će se Slavonija i cestovnim putem približiti jadranskim destinacijama. Čestitam Upravi ZL Osijek i direktoru Mariniću na još jednom poslovnom uspjehu. Osijek ima dobar geostrateški položaj i na ovaj način on više nije samo potencijal za razvoj. Naime, u gospodarskom, turističkom i svakom drugom smislu ovo je velik korak za razvoj, za povezivanje. Ono što ZL Osijek radi utječe pozitivno i na povezivanje gradova unutar države i na promet putnika. Prometna je povezanost izuzetno velika prednost, a ZL Osijek je u samom vrhu u Hrvatskoj po broju letova i dobro je povezana sa zemljom i inozemstvom”, komentirao je Vulin.

DO ZAGREBA 35, DO SPLITA 60 MINUTA

Prvi kapetan i ujedno direktor TA Marko Cvijin kaže da lete britanskim avionima “Jetstream 32”, 400 kilometara na sat, što znači da prelet Osijek - Split traje nekih sat vremena, a do Zagreba 35 minuta. Obavljat će za njih taj posao nizozemska tvrtka.

l 2012. - 2000 putnika

l 2013. - 4000 putnika

l 2014. - 24.000 putnika

l 2015. - 30.000 putnika

l 2016. - 45.000 putnika

prednosti

NUDE SE NIŽE CIJENE, BRŽE PUTOVANJE I KOMFOR

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike