Ekonomija
MESNA INDUSTRIJA TVRTKE ŽITO

Velika šansa za uzgajivače crne slavonske svinje
Objavljeno 10. lipnja, 2016.

Nova mesna industrija tvrtke Žito spremna je otkupiti kompletnu godišnju proizvodnju svih uzgajivača crne slavonske svinje fajferice.

I tako svake sljedeće godine, bez obzira na to koliko ta proizvodnja bude rasla. To je, između ostaloga, najvažniji zaključak sa susreta predstavnika uzgajivača udruženih u udrugu "Fajferica" i poslovodstva Žita.

Kompanija kreće s proizvodnjom tri linije pršuta (classic, premium i eko) ukupno oko 150.000 komada godišnje, zatim 3000 tona salama mediteranskog tipa i 2200 tona trajnih mesnih proizvoda tipa pancete, rolane pancete, pečenice, buđole i slično. Da bi ostvarili planove, potrebno je postojeću proizvodnju svinja u Slavoniji povećati za 100.000 komada godišnje.

Udjel svinja crne slavonske pasmine u ukupnoj proizvodnji ovisit će isključivo o ambicijama pojedinih proizvođača, odnosno o aktivnostima udruge koja prema mesnoj industriji uspostavlja jedinstveni dobavljački kanal.

Premium proizvodi

Također, meso fajferica bit će korišteno u linijama premium proizvoda temeljenih na sljedivosti, a dugoročni je cilj svakoga uzgajivača uključiti u standarde ekološki certificiranih proizvođača. U konačnici, regija će biti bogatija za cijele segmente novih vrhunskih proizvoda.

Uzgajivači fajferica danas su u prilici ozbiljno planirati ubrzani razvoj svojih gospodarstava i naprosto organizirati veći posao. Zahvaljujući razvoju nove mesne industrije cijela Slavonija u kratkom vremenu može doživjeti temeljitu pozitivnu promjenu. A prve konkretne dogovore između Žita i uzgajivača fajferica moguće je doživjeti i kao početak novog brendiranja najplodnijeg dijela Hrvatske u prostor novih šansi i dobre hrane.

- Jamčimo kontinuitet otkupa tijekom cijele godine i namjera nam je stvoriti uvjete u kojima će obitelji uzgajivača fajferica osjetiti sigurnost tog jamstva najbolje tržišne cijene - rekao je Marko Pipunić, vlasnik Žita.

Predsjednik udruge "Fajferica", Dominik Knežević, objasnio je da proizvođači okupljeni u udruzi do kraja godine mogu isporučiti oko 300 crnih slavonskih svinja s obzirom na druge dogovorene obveze. Prvih 70 komada, rekao je, za isporuku će biti spremno krajem lipnja i u Žito će stići iz Braniteljske zadruge Branitelj Eko Zlatko Kajmić iz Levanjske Varoši.

- Žito je doista velik i važan subjekt kojemu možemo vjerovati - kaže Knežević nakon obilaska nove, velikim dijelom robotizirane tvornice pršuta.

- Uzgajivači imaju kapacitete, ali su još u nedoumici jer ne shvaćaju da je riječ o stvarnom poslu. Kooperantski odnos nikada nije idealan, a mnogi imaju negativna iskustva, pa postoji određena averzija. Zato mi već pola godine uvjeravamo članove da obrate pozornost na ovaj model. Neki se bave i preradom mesa, a to je veliki izdatak, pa bi i njima dobro došla sredstva i posao bio osiguran na ovaj način. Imali bi osiguran plasman, odnosno otkup cijele godine, a ne tek prihod jednom godišnje i to tek kada je osušen njihov finalni proizvod - kaže Knežević te objašnjava kako je važno što uzgajivači na raspolaganju imaju svoje sirovine, svoju hranu i druge resurse, pa bi bili plaćeni za cjelokupni proces uzgoja svinja, a ne tek po izvršenoj usluzi.

- Cilj je naše udruge trenutni status uzgajivačke organizacije za crnu slavonsku svinju, za što smo dobili rješenje Ministarstva poljoprivrede, unaprijediti u proizvođačku organizaciju, što je i preporuka EU-a. Tada bi kooperant radio s nama kao organizacijom, a ne s pojedincima kao sada. Tim bismo statusom mogli dobiti potporu iz državnog proračuna i sredstva iz fondova Europske unije, i to oko 100.000 eura poticajnih sredstava svake godine. Stoga nam je cilj uvjeriti male proizvođače da mogu proizvoditi na ovaj način te s ulaganjima od nekoliko sati dnevno osigurati doista dobra primanja,tumači predsjednik udruge.

Dodana vrijednost

Pipunić ističe kako će nova industrija tijekom sljedeće dvije godine povećati potražnju za sirovinom jer će proizvodnja pršuta porasti na 225.000 komada godišnje, s tendencijom nastavka rasta. Smatra i da će proizvodni kapacitet cijele Slavonije, svih regionalnih proizvođača, u sljedećem razdoblju dostići dva milijuna pršuta godišnje. A za takav razvoj situacije ovoga trenutka na tržištu nedostaje oko 700.000 svinja, primarno bijelih, ali i crnih, kaže Knežević.

Igor Kovačević, dopredsjednik udruge "Fajferica", priča kako su nedavno bili u Italiji, u posjetu sličnim uzgajivačima koji proizvode na način i u dogovoru s velikim kupcima, kao što se i njima sad otvara mogućnost.

- U poslovnom odnosu sa Žitom dobili bismo dodanu vrijednost na svoju proizvodnju i tako povećali svoj profit. No, naši su ljudi dosta nepovjerljivi. Dok ne budu vidjeli nekoliko proizvođača koji će uspjeti proizvesti i plasirati svoje proizvode na ovaj način, neće se i sami upustiti u takvu proizvodnju, kaže Kovačević.

Iz udruge "Fajferica" stigao je i prijedlog da se na lokaciji farme Orlovnjak obilježi mjesto na kojemu je prije 150 godina grof Dragutin Pfeifer radio selekciju prvih svinja fajferica koje su se od tadašnjih pasmina razlikovale po ranozrelosti, plodnosti i boljoj mesnatosti. I tako do danas. Inače, kipar Robert Frangeš Mihanović je za skulpturu crne slavonske svinje izložene 1900. na Svjetskoj izložbi u Parizu dobio zlatnu medalju.

Zdenka RUPČIĆ

Igor Kovačević

dopredsjednik udruge "Fajferica"

Žito ulijeva povjerenje

- Nakon što sam vidio novu pršutanu Žita, ostao sam bez riječi. Zaista ulijeva povjerenje i mislim kako bi suradnja nas uzgajivača s1a Žitom doista mogla dobro funkcionirati. Mi smo i do sada imali tržište, no radilo se o tome da su naše slavonske, crne svinje odvozili na more za sitan novac i preprodavali ih za puno više. Na ovaj bismo način bili osigurani tijekom cijele godine i ne bi se otkupljivali samo prasci. Planiram proširiti kapacitete, imam 30 krmača i 40 nazimica. Osim toga, od svoja 74 ha imam 30 ha ograđeno, a u slučaju suradnje sa Žitom, ogradio bih i više.

Dubravko Mikić

uzgajivač svinja

Mali ne mogu bez velikih

- Osobno se vidim u poziciji kooperanta Žita jer mi, mali proizvođači ne možemo bez velikih i mislim da treba ulagati u takve sustave jer tako i mi možemo razvijati svoju proizvodnju. Veliki sustavi poput Žita imaju i bolju prodaju, te kapacitete, od čega mali proizvođači mogu imati velike koristi. Kao kooperanti bismo imali trajnog kupca koji će bez problema moći plasirati finalni proizvod. Prijavio sam se na Podmjeru 6.3, Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i planiram svakako proširiti svoju proizvodnju .

Dominik Knežević

predsjednik udruge "Fajferica"

Bit će posla za sve

- Kod ovakvog tipa uzgoja potrebne su velike površine. Primjerice, za jednog tovljenika potrebno je 600 četvornih metara tijekom godine dana. Dakle, ako nemate tu površinu, ne možete udvostručiti proizvodnju. No neki uzgajivači imaju velike površine i kapacitete, ali nisu povećavali proizvodnju jer nisu imali tržište. U suradnji sa Žitom i to bi se promijenilo. A oni mali, koji nemaju površinu, mogu uzgajati prasad te ih prodati većim proizvođačima. Naš je plan zarotirati sustav kako bi posla bilo za sve.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike