Regija
NA GRADILIŠTE SPORTSKE DVORANE SEPTIČKE JAME

Zbog opasnosti od urušavanja školske zgrade đaci se sele iz nje?
Objavljeno 10. lipnja, 2016.

Vezani članci

ULOŽENO 7 MILIJUNA KUNA

Škola sagrađena 1986. napokon dobila dvoranu

BABINA GREDA

Umjesto da već mjesec i pol nastavu tjelesnog odgoja učenici imaju u novosagrađenoj sportskoj dvorani, koja je trebala biti svečano otvorena 23. travnja, uz Dan općine, s prozora učionica OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi pogled puca na šest metara duboku jamu u koju se slijevaju fekalije iz seoskih septičkih jama i iz koje se širi nesnosan smrad!

Izvođač radova je završio u stečaju, općina nema novca, a država, koja ga je svojedobno obećala, ne želi ga dati - sukus je klasične priče iz hrvatske stvarnosti koja ide preko leđa ogorčenih mještana Babine Grede. Prazno gradilište postalo je i higijenski problem, potencijalni izvor zaraze počeo je prijetiti zdravlju učenika. Sreća u nesreći je, kažu mještani, što školska godina završava jer svoju djecu više ne bi htjeli ni slati u školu čiji su podovi i zidovi ispucali i situacija iz dana u dan postaje sve gora.

Prijava inspekciji

- Ministarstvu obrazovanja uputili smo dopis u kojem tražimo da nam se, ako se tijekom ljeta vezano uz sportsku dvoranu ništa ne učini, osigura novi prostor kako bismo mogli početi novu školsku godinu. Ova zgrada više nije sigurna, prijeti sigurnosti učenika, a ja kao ravnateljica ne želim snositi odgovornost da bilo tko strada. Tražili smo pomoć, ali odgovora još nema - kaže ravnateljica Đurđica Babić. Dodaje da su roditelji zbog dvorane prosvjetnoj inspekciji poslali i anonimnu prijavu, a nadzorom je utvrđeno da je škola poduzela sve što je bilo u njezinoj mogućnosti.

Na ozbiljnost situacije upozorava i načelnik Babine Grede Josip Krnić.

- Rješenje se mora naći, ili da se jama zagrne ili da se zajednički prione i nastave radovi na gradnji dvorane. Ministarstvo je nedavno poslalo svoj prijedlog da Općina i Županija osiguraju po 5,6 milijuna kuna, a ostalo će Ministarstvo - pojašnjava. Ističe da je zbog dvorane održana i izvanredna sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Doneseni su zaključci da se bezuvjetno hitno provedu interventne mjere prema projektu tvrtke Capital Ing i da se bezuvjetno hitno nastavi gradnja školske sportske dvorane prema uvjetima važeće građevinske dozvole, financiranjem iz planiranih sredstava državnog proračuna za 2016. godinu i aktiviranjem jamstva za ozbiljnost ponude tvrtke Građevinarstvo iz Svetog Ivana Zeline. Zaključeno je i da u nastavku gradnje tijekom 2017. godine kroz decentralizirana sredstva sudjeluje Vukovarsko-srijemska županija u okvirima koje dozvoljava njezin fiskalni kapacitet.

Zadužili bi se

- Unatoč tome što su fiskalni kapaciteti Općine Babina Greda ograničeni, jer pripada prvoj skupini potpomognutih područja, Općina je spremna uložiti vlastita sredstva, što naravno zahtijeva dugoročno zaduživanje uz suglasnost Ministarstva financija te određeno razdoblje za udovoljavanje ostalim formalnopravnim uvjetima - pojašnjava Krnić. Za Općinu bi, kaže, prihvatljiva opcija bila da se u HBOR-u kreditno zaduži na 20 godina, uz dva posto kamate, i uz godišnju ratu od 200 tisuća kuna.

- Izbora nemamo, problem je vrlo ozbiljan. Ako se ne riješi, djeca od rujna više neće moći pohađati nastavu, jer će se iz školske zgrade morati iseliti. U jamu se izlijeva sadržaj septičkih jama, zmije se legu i moglo bi se dogoditi zlo - zaključuje. Napominje i da je Općina do sada u realizaciji ovog projekta sudjelovala s iznosom od 2.023.935 kuna. A upozorava i na činjenicu da nikada ni jedna jedinica lokalne samouprave ni Vukovarsko-srijemska županija nije na ovakav način sudjelovala u financiranju takvih kapitalnih projekata.

Sastanak u Ministarstvu

Iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odgovorili su nam da su njihove stručne službe s inženjerima Građevinskog fakulteta, koji procjenjuju potencijalnu ugrozu, obišli su gradilište i da su svjesni potencijalnog rizika slijedom nastale situacije. “Stupanjem na dužnost nove Vlade i aktualnog saziva Ministarstva, sagledali smo sve činjenice te uvažavajući situaciju i potencijalne ugroze, prije nešto više od mjesec dana, Ministarstvo je predložilo osnivačima - Vukovarsko-srijemskoj županiji i Općini Babina Greda - da se uključe u sufinanciranje ovog projekta. Oni su nas obavijestili da za takvo što nemaju osigurana financijska sredstva”, navode u Uredu. “Uvažavajući činjenicu da je u postupku naplate bankovno jamstvo u iznosu od cca 2 milijuna kuna te sve ostale činjenice ove kompleksne situacije, pozvali smo zainteresirane strane na sastanak u Ministarstvo koji će se održati u ponedjeljak, 13. lipnja, i na kojem ćemo predložiti tri moguća rješenja. Konkretna odluka donijet će se nakon očitovanja dionika o mogućnosti sufinanciranja, a sve u interesu djece, roditelja, zaposlenika škole i mještana Babine Grede”, zaključuju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

alarmantno

U JAMI SE LEGU ZMIJE, UGROŽENO ZDRAVLJE DJECE

Ministarstvo: Zbog saborskog zastupnika dvaput skuplja dvorana

“Naglašavamo, projekt je u državnom proračunu završio 2012. godine amandmanom koji je donijela bivša Vlada, ponajprije zbog činjenice da je jedan od saborskih zastupnika tadašnje vladajuće koalicije iz tog mjesta, te je suprotno Zakonu o odgoju i obrazovanju takav amandman prihvaćen. Štoviše, u konkretnom projektu gradi se dvorana koja je gotovo dvostruko skuplja u odnosu na dvoranu koja bi školi pripadala po Državnom pedagoškom standardu. Kada bismo realizirali ovaj projekt kako je prvotno započet, učinili bismo nepravdu prema ostalim školama u RH. Također, projektom su predviđeni sadržaji koji nisu uobičajeni u izgradnji školskih sportskih dvorana (primjerice, fitness centar)”, tvrde u Ministarstvu.

Najčitanije iz rubrike