TvObzor
SVE U DESET

Vrhunske skandinavske serije
Objavljeno 10. lipnja, 2016.

Listajući TV Obzor, mogli ste se susresti s temom vezanom uz islandsku seriju “Zarobljeni”. U posljednjih nekoliko godina Skandinavci su ušli u “Zlatno doba televizije”. To ne znači da su serije poput kultne “Riget” danas već legendarnog Larsa Von Triera ili svima poznatog Wallandera bile loše, no posljednjih nekoliko godina napravili su neke od najoriginalnijih, često mračnih i atmosferičnih serija koje se danas mogu pronaći. Većinu ovih serija imali ste prilike gledati na Hrvatskoj televiziji, a sve je krenulo s Borgenom i Mostom 2013. godine, a mogli smo gledati i danske “Nasljednike” te švedsku seriju "Obiteljsko breme" . Neke od serija već su i doživjele svoje “amerikanizirane” verzije poput “Mosta” ili “Ubojstva”. Stoga, evo našeg izbora deset najboljih skandinavskih serija. Na televizije je stigla ljetna shema, možda nas državna televizija iznenadi reprizom nekih od ovih naslova.

Most

Na mostu preko morskog prolaza Öresund, na samoj granici Danske i Švedske, pronađena je ubijena žena. Švedska i danska policija zajedno rješavaju slučaj. Dvoje policajaca iz tih dviju zemalja prvi put se susreću. Pokazuje se da nije riječ o jednom, već o dva ubojstva. Ubojica je prepolovio tijela ubijenih i spojio ih u jedno tijelo. To dvostruko ubojstvo početak je dotad neviđenog vala nasilja. Švedsko-danska serija svoju je premijeru imala 2011. godine, gledatelji su imali prilike pogledati tri sezone, a četvrta, posljednja sezona najavljena je za 2018. godinu. Glavnu ulogu tumači Sofia Helin, koja glumi švedsku detektivku, a Kim Bodnia odigrao je danskog detektiva prve dvije sezone.

Nasljednici

Danska serija autorice Maye Ilsoe i redateljice Pernille August portret je moderne obitelji, a donosi nam priču o četvero braće i sestara koji se nose s majčinom smrću, koja im je potpuno promijenila život. Radnja počinje na poznatom imanju Gronnegaarden na jugu otoka Fyna, gdje svjetski poznata umjetnica Veronika Gronnegaard živi živopisnim i ekscentričnim životom još od razularenih 60-ih. "Nasljednici" su drama fokusirana na likove, koja propituje značenje obitelji u vremenu radikalne promjene tradicionalnih obrazaca obiteljskog života. Nakon uspjeha prvih deset deset epizoda, snimljeno je još sedam epizoda druge sezone.

Borgen - Sjedište moći

Borgen - sjedište moći danska je dramska serija o borbi za političku moć i prevlast te osobnim žrtvama i posljedicama koje ta borba ostavlja na one na političkoj pozornici i iza nje. Protagonistica serije je 40-godišnja političarka Birgitte Nyborg, glumila ju je Sidse Babett Knudsen koja je svojim idealizmom i neumornim radom osigurala svojoj stranci uvjerljivu pobjedu na izborima. Prva sezona serije autora Adama Pricea prikazana je 2010. godine, a snimljeno je tri sezone. Serija je bila iznimno popularna u Danskoj te je čak objavljena i knjiga koja je pratila radnju prve sezone.

Ubojstva bez kajanja

“Ubojstva bez kajanja” još je jedna odlična danska kriminalistička serija o lovu na onu vrstu zločinaca koji izazivaju najviše straha - serijski ubojice. Serija prati izmišljenu ekipu unutar kopenhagenske policije koja je specijalizirana za istraživanje serijskih ubojica. Autorica serijala je Elsebeth Egholm, a glavne uloge tumačili su Laura Bach i Jakob Cedergren. Tijekom 2012. godine snimljena je i američka verzija "Those Who Kill", s Chloë Sevigny i Jamesom D'Arcem koja je svoju premijeru imala 2014. godine.

Ubojstvo

Serija "Ubojstvo" uzbudljiv je triler u 20 nastavaka. Tijekom 20 napetih dana otkrivamo tragove i pratimo posljedice okrutnog zločina s kojim su na različite načine povezane razne strukture Kopenhagena. Kako istraga teče, na vidjelo izlaze brojne gradske tajne i borbe za moć. Serija je svoju premijeru imala 2007. godine, a autor serijala je Søren Sveistrup. Nakon što se počela prikazivati u Velikoj Britaniji 2011. godine doživjela je veliki uspjeh i bila gledanija čak i od “Momaka s Madisona”. Snimljeno je tri sezone, a glavnu ulogu tumačila je Sofie Gråbøl.

Mankellov inspektor Wallander

Radnja serije temelji se na kriminalističkim romanima Henninga Mankella. Priča je to o švedskom detektivu Kurtu Wallanderu koji uz pomoć svoje kćeri Linde - novakinje u policiji i kolege Stefana riješava razne intrigrantne slučajeve. “Wallander” je bila prva skandinavska serija koja je imala kultno gledateljstvo u Velikoj Britaniji. No nakon prve sezone snimljene 2005. godine trebalo je proći punih pet godina da se snimi i druga sezona. Krister Henriksson utjelovio je Wallandera, a Johanna Sällström njegovu kćerku Lindu.

Elitni odred: Danska

Najstarija u ovom društvu svakako je “Elitni odred: Danska” kriminalistička serija o skupini policijskih stručnjaka, pripadnika svojevrsnog letećeg odreda, koji rješavaju najteže zločine. Serija se temeljila na stvarnim kriminalističkim slučajevima. Osim Charlotte Fich, koja je tumačila glavnu ulogu - ambiciozne inspektorice Ingrid Dahl, treba istaknuti i Madsa Mikkelsena, koji je ostvario uspješnu karijeru i u Holivudu. U originalu nazvana “Rejseholdet” je 2002. nagrađena Emmyjem za najbolju stranu seriju.

Follow the Money

Jeppe Gjervig Gram jedan od scenarista “Borgena” i dobitnik brojnih nagrada za rad na seriji, autor je ovogodišnje danske hit-serije “Follow The Money”. Nakon što je pronađeno tijelo u blizini vjetroparka u Danskoj, policija počinje provjeravati energetskog gignata Energreen. Glavne uloge u seriji tumače Bo Larsen, Nikolaj Lie Kaas, Natalie Madueño i Lars Simonsen. Serija je svoju premijeru imala u siječnju 2016. godine u Danskoj, a BBC ju je počeo prikazivati u ožujku na svojem četvrtom kanalu. Režiju svih deset epizoda potpisuje Per Fly.

Ne lažu samo ubojice

Bazirana na šest romana švedske spisateljice Dagmar Lange, “Crimes Of Passion” svoju je premijeru imala 2013. godine. Iako je snimljeno samo šest epizoda, kritičari ju smatraju jednim od najboljih skandinavskih serijala. Smještena u grad Bergslagen tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća, a svaka epizoda je krimić za sebe u kojoj pratimo živote glavnih likova dok istražuju ubojstva. Među glavnim likovima su Puck Ekstedt (Tuva Novotny) i Einar Bure (Linus Wahlgren) koji na svakom slučaju surađuju s policijskim načelnikom Christerom Wijkom (Ola Rapace).

1864

Serija “1864” najskuplji je danski televizijski projekt u njihovoj povijesti. Ova ratna drama autora Ole Bornedala, autora kultnog filma iz devedesetih “Night Watch”, govori o drugom Šleskom ratu između Danske i Prusije, točnije o bitci Dybbøl, a u središtu radnje su dva brata Peter i Laust. Osim povijesne priče, odnosno već spomenutog rata, u seriji se paralelno odvija i radnja iz sadašnjosti. Kompletna serija ima osam epizoda, u glavnim ulogama se, pak, pojavljuju Ole Dupont, Barbara Flynn, Sidse Babett Knudsen, Nicolas Bro i Pilou Asbæk odnosno većina glumaca iz svih nabrojenih serija s ove liste.

Piše: Nikola KUČAR

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

Najčitanije iz rubrike