Kultura
HNK OSIJEK U SEZONI 2016./17.

Božidar Šnajder: Porin i Vitez slavonske ravni bit će novi hitovi
Objavljeno 7. lipnja, 2016.

Na posljednjoj sjednici Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku prihvaćen je Prijedlog programa Opere i Drame za kazališnu sezonu 2016./17. To je, prema riječima intendanta Božidara Šnajdera, prvo tijelo kojem se daje na uvid i prihvaćanje prijedloga Programa za iduću kazališnu sezonu. Nakon detaljnog obrazloženja Kazališno vijeće prihvatilo je predloženi program koji će biti realiziran od rujna ove do lipnja iduće godine.

Uz gotovo sve dosadašnje glazbene predstave iz programa (Moje pjesme, moji snovi, Nikola Šubić Zrinjski, Tosca, Norma, Don Giovanni....), reprizno će biti prikazani i baleti Orašar, Vragolasta djevojka i Fortuna.

No, svakako će najzanimljivije biti premijerne izvedbe planirane za sljedeću sezonu. Već početkom studenoga osječki ljubitelji glazbe moći će vidjeti drugu hrvatsku operu - “Porin” Vatroslava Lisinskog. Redatelj će biti Ozren Prohić, od kojeg očekujemo skoru potvrdu, napominje Šnajder.

Zorko moja

“Ta opera dugo nije igrana u osječkom kazalištu, a inače se igra prigodom različitih obljetnica u Hrvatskoj. Izvorno ta opera traje vrlo dugo (četiri sata), no u dogovoru s redateljem i ravnateljem Opere dogovoreno je da se radnja malo zgusne, kako bi bila pristupačna ne samo glazbenih sladokuscima. Time opera neće izgubiti na svojoj vrijednosti, nego će se osuvremeniti i trajati dva, najviše dva i pol sata”, kaže Šnajder. Porin je, inače, hrvatska junačka opera s poznatim arijama. Tu je Porinova ljubavna romansa “Zorko moja”, arija Sveslava u tamnici te Zbor Hrvatica iz II. čina. Kako primjećuje Šnajder mnogi kada ih čuju na nekoj svečanosti niti ne znaju da su one iz ove poznate hrvatske opere.

Drugi glazbeni naslov je opereta “Bajadera” Emmericha Kalmana, a premijera bi trebala biti u ožujku 2017. godine. Opereta je prepuna veselih skladbi u Kalmanovom stilu. Iako se u svijetu često izvodila, i još se izvodi, u Hrvatskoj je ipak rijeđe. Radnja se događa u Parizu. Indijski se princ mora oženiti kako bi naslijedio prijestolje. U Indiji mu je brak dogovoren, no on se želi oženiti u Parizu za parišku ljepoticu koja pjeva u kabareu. U opereti je, dakako, i mnogo plesnih brojki, pa kako iduće sezone neće biti premijernih baletnih predstava, ljubitelji plesne umjetnosti uživat će u ovoj opereti. Jedna od suradnica u pripremi predstave bit će plesna koreografkinja i balerina Almira Osmanović, što garantira izvrsnu izvedbu. U sklopu glazbenog programa bit će tradicionalni Simfonijski koncert, Lipanjska operna noć te Novogodišnji koncert.

Ana Prolić

Dramski program donosi četiri premijere, od kojih je jedan na Noćnoj sceni.

- Već se gotovo godinu dana radi dramatizacija našeg prvog dramskog projekta u novoj sezoni. Naša prokušana dramaturginja Ana Prolić upravo završava pripremu za poznati roman Marije Jurić Zagorke “Vitez slavonske ravni”. Redatelj će biti Dražen Ferenčina. Premijera bi trebala biti koncem studenoga. To je jedini Zagorkin roman koji govori o Osijeku sredinom 18. stoljeća, tada još razjedinjen na Tvrđu, Gornju i Donju varoš. Spominje se dvorac u Retfali te gradovi Valpovo i Našice, Baranja. Nakon što je Ana Prolić uspješno dramatizirala “Moć zemlje” Janka Matka na našoj sceni, ne sumnjam u još jednu njenu uspješnu prilagodbu scenskom prikazivanju. Inače to je prvi put da se taj roman izvodi u kazalištu. Od te predstave svi mnogo očekujemo. To je velika, ansambl predstava u kojoj sudjeluje kompretan dramski ansambl te dio opernog, kaže Šnajder.

Druga dramska premijera bit će svjetski klasik “Krvava svadba” Federica Garcije Lorce, u režiji Damira Zlatara Fraya, a premijera se očekuje u veljači ili ožujku 2017. U tom klasičnom djelu sudjelovat će također cijeli dramski i dio opernog ansambla. Treća dramska premijera (u svibnju ili lipnju 2017.) bit će, kako kaže autorica Ivana Šojat, gorko-slatka komedija “Agregatna stanja”. Radnja se događa u jednoj noći tijekom druženja četiriju žena u ranim četrdesetima, koje su se nakon 25 godina ponovno susrele na proslavi četvrt stoljeća mature. Na noćnoj sceni bit će jednočinka Edwarda Albeeja “Zoo priča”. Iako napisana 1958. godine, zbog pitanja otuđenosti, usamljenosti i nerazumijevanja izgleda kao da je sada napisana. U HNK-u Osijek bit će kao u uvijek manifestacija Krležni dani 2016.

Darko KOVAČEVIĆ

plesne atrakcije

U KALMANOVOJ OPERETI BAJADERA

Na noćnoj sceni bit će jednočinka Edwarda Albeeja “Zoo priča”

ATRAKTIVNE I REPRIZE

U novoj sezoni svakako će se mnogo puta moći pogledati komedija “Jedan čovjek, dva šefa”, čija se premijera tek očekuje 16. lipnja te drama “Moć zemlje”, ali i mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi”, čije su dosadašnje izvedbe sve bile rasprodane. U dramskom repertoaru ostaju i Ana Karenjina, Pidžama za šestero, Sumnjivo lice, Unterstadt, Vučjak, Harmsjek i Tri sestre. U opernom repertoaru moći će se pogledati i Don Giovanni, Nabucco, Nikola Šubić Zrinjski, Norma i Tosca te baleti Orašar, Vragolasta djevojka i Fortuna.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike