Novosti
DRAMA ZAVRŠILA SAMOUBOJSTVOM

Vinkovački branitelj napunio kuću plinom i aktivirao bombe
Objavljeno 2. lipnja, 2016.
U eksplozijama je je 58-godišnjak, Zlatko Šoštarek, smrtno stradao

Drama koja je u Vinkovcima započela u četvrtak oko podneva završila je tragedijom. U obiteljskoj kući u Ulici bana Jelačića muškarac u dobi od 58 godina prijetio je da će se raznijeti bombom. Uslijedile su eksplozije u kojima je 58-godišnjak, hrvatski branitelj Zlatko Šoštarek, smrtno stradao.

Odmah nakon dojave koja je stigla od građana policija je evakuirala stanare svih okolnih kuća, mjesto događaja je ograđeno policijskim vrpcama i srećom drugih ozlijeđenih nije bilo.

– Policija je učinila sve da osobu odgovori od samoubojstva, no, nažalost, dogodila se tragedija – rekao je novinarima glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Sve se događalo od podneva do kratko iza 13 sati, kada su iz kuće odjeknule, kazuju Vinkovčani, četiri eksplozije. Stanari okolnih kuća u šoku su stajali s druge strane policijske vrpce, čekajući dok je policija obavljala očevid. Muškarac koji se zatvorio u kući, uz prijetnje da će aktivirati bombe, navodno je pustio plin iz boce i potom aktivirao tri ručne bombe. Prizemlje kuće praktično je razneseno od siline eksplozija, dok su dijelovi cigli i prozora letjeli preko ceste i do suprotne strane ulice.

– Nakon što se dovrši očevid i kompletna kriminalistička istaga razjasnit će se sve okolnosti i uzroci ovoga čina – naveo je policijski glasnogovornik.

Prema onome što se u Jelačićevoj ulici moglo doznati nakon tragedije, smrtno stradali Šoštarek navodno je imao obiteljskih problema, a spominjale su se i imovinske razmirice.

– Čuo sam da razbija vrata, izišao sam i ugledao da ima bombu. Otišao samo po suprugu i djecu i napustili smo kuću – kratko je rekao potreseni mladić koji s obitelji živi na katu kuće u kojoj se odigrala tragedija, a kojem je stradali 58-godišnjak očuh.

Prva susjeda kazuje da je čula lomljavu stakla. “Susjeda je nazvala i rekla da kupim djecu i bježim”, rekla je prva susjeda Ivana Rukavina, dodavši da u prvi tren nije bilo panike “jer se on i ranije prijetio bombama“. Susjeda kaže i da je smrtno stradali muškarac živio u prizemlju kuće sa sinom, a supruga mu je preminula. U susjedstvu se čulo i da je večer prije bio u obližnjem kafiću, plaćao piće govoreći da mu je to zadnje.

Sanja BUTIGAN
NAJVIŠE SAMOUBOJSTAVA U ZAGREBU I OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Autori studije “Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj”, Zoran Komar i Elvira Koić, upozorili su kako su se u Hrvatskoj od 1991. do kraja 2014. godine ubila 2734 branitelja. Najviše braniteljskih samoubojstava bilježi se u Zagrebu, njih 320, potom u Osječko-baranjskoj županiji, gdje ih je bilo 262. No, najviše samoubojstava, s obzirom na broj stanovnika, dogodilo se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na suicid se znatno češće odlučuju hrvatski ratni vojni invalidi, kojih se od 1999. do kraja 2014. godine ubilo čak 296. Više od 68 posto branitelja koji su si oduzeli život bili su mlađi od 50 godina – među muškarcima prosječna je životna dob u vrijeme počinjenja suicida iznosila 43 godine, a u žena 48,5 godina. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike