Osijek
BOGATA PONUDA NA TRŽNICI

Breskve 30, trešnje 15, lubenice 10 kuna
Objavljeno 3. lipnja, 2016.

U svom najljepšem izdanju zasjala je tržnica prvoga četvrtka u lipnju. Nećemo pretjerati kažemo li da “nema čega nema”, ali i da svaka roba ima svoga kupca, pa se tako jednako traži voće i povrće, poneki komad odjeće ili pak sadnice cvijeća, čije se vrste broje u desetcima.

Ipak, najzanimljivije kupcima sezonsko je voće, čija je cijena uglavnom zadovoljavajuća. Tako je cijena jagoda spuštena s 20 na devet i deset kuna za kilogram, a mnogima omiljene trešnje po prosječnoj su cijeni od 15 kuna za kilogram. U ponudi su i prve lubenice, kilogram stoji deset kuna, za razliku od breskvi, za koje je po kilogramu potrebno platiti 30 kuna, koliko stoji i pola kilograma smokvi.

- Ne mogu odoljeti prvim trešnjama i kupit ću kilogram hrušteva, jer je to najslađa vrsta. Drago mi je što je cijena jagoda niža jer planiram napraviti slatko od jagoda, što moji unuci obožavaju. Na kruh uz maslac ili u palačinke to je odličan desert - ocijenila je umirovljenica Gordana.

U ponudi su na tržnici i brojne vrste povrća. Pet kuna stoje rotkvice, koliko je i vezica mladoga luka. Svježi krastavac prodaje se za deset kuna po kilogramu, koliko stoji i mladi krumpir ili tikvice, a upola je niža cijena mladoga kupusa. Tradicionalno najtraženija domaća je rajčica, čija je cijena u rasponu od deset do 14 kuna za kilogram. Nije joj odoljela ni sugrađanka Maja, koja kaže kako i ove godine neće propustiti pripremu domaće rajčice.

- Smatram da je rajčica vrlo zdrava i svake je godine pripremam. U trgovačkim centrima također je ima, ali, iako ću možda izgubiti na cijeni u odnosu prema cijeni kupovne rajčice, kvaliteta se ne može mjeriti - savjetuje naša sugovornica.

Marija MIHELIĆ
smaragdno drvo za 25 kuna

Kod ekouzgajivača Bojana Jurića na ovotjednom Zelenom četvrtku bilo je moguće za samo 25 kuna kupiti sadnicu tzv. brzorastućeg, smaragdnog drveta, a koje, znalački kaže, stotinama godina raste u okolici Daruvara i u Istri.

- To je drvo koje služi za ogrjev, a na jednom hektaru može se dobiti tisuću kilograma cvijeta u drugoj i trećoj godini. Drvo nije teško, ne upija vlagu, a onaj tko se odluči za sadnju na okućnici ne treba nikakve dozvole. Za plantažni uzgoj potrebne su pak dozvole - objasnio je Jurić, čije su sadnice privukle velik broj kupaca i koje će se naći u osječkim i slavonskim dvorištima.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA U ORGANIZACIJI GRADA I UDRUGE POBJEDE

“Povratak otpisanima” u Azilu u Nemetinu

ZA ELEKTRIČNA VOZILA

Punionica na Vij. P. Kolarića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana