TvObzor
PETRA EGIĆ I FILIPA SORKO

Pobjedu nismo očekivale, ali smo je priželjkivale
Objavljeno 3. lipnja, 2016.
Zahvaljujući brojnim savjetima žirija naučile smo biti brže, organiziranije, smirenije i odlučnije u kuhinji

Prošloga četvrtka, 26. svibnja, u napetom superfinalu treće sezone showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, pobjedu su odnijele rođakinje Petra Egić (23) i Filipa Sorko (23). Kreativna Filipa voli modu i dizajn, uživa kombinirati različite stilove i spajati moderno s tradicionalnim, dok je Petra usmjerena na karijeru modela – ostvarila je uspjeh na natjecanju Ford Supermodela. Obje su komunikativne i zabavne, a tako opisuju i svoje specijalitete koja rado kuhaju prijateljima i obitelji. Čim smo doznali da su upravo one najbolje kuharice amaterke ove sezone, porazgovarali smo sa simpatičnim Slavonkama za TV Obzor. Otkrile su nam, između ostaloga, tko im je bio najveća podrška, što su naučile od žirija i u što će uložiti novac od nagrade.

Čestitke i poslovne ponude

Kakvi su vam prvi dojmovi nakon proglašenja pobjednika, kako se osjećate?

PETRA: Bile smo presretne! Od suza u očima nisam mogla vidjeti posljednju ocjenu koju nam je dao Špiček. Sve je izgledalo jako nestvarno! Kad je Doris proglasila da smo Filipa i ja pobijedile, sve su mi se emocije skupile i nisam mogla prestati plakati od sreće, umora i uzbuđenja. Nakon emitiranja finala na TV-u emocije su mi se vratile, tek sam tada osjetila da smo mi zaista pobijedile te da sad svi to znaju i naša šutnja napokon može prestati!

FILIPA: Osjećamo se odlično! Nakon što smo pobijedile dobile smo jako mnogo lijepih komentara, poruka podrške, čestitki i raznih poslovnih ponuda. Ovo je nešto što se ne događa često u životu! U ovaj show prijavile smo se da bismo se zabavile, a izišle smo kao pobjednice!

Što vam je prolazilo glavom dok ste čekale proglašenje? Jeste li očekivale pobjedu?

PETRA: Nisam si do zadnje sekunde mogla priznati da imamo velike šanse odnijeti pobjedu i da ćemo zapravo mi postati najbolji amaterski kuharski par u Hrvatskoj! Pobjedu nismo očekivale, ali smo je priželjkivale. Znate kako se kaže, želite si najbolje, ali nadate se najgorem.

FILIPA: Do okretaja zadnje kuhače Petra i ja nismo znale da ćemo pobijediti! Tek kad sam vidjela Ivanovu ocjenu na kuhači, na trenutak sam pomislila da bismo to mogle biti upravo nas dvije. Kad sam vidjela da Petra plače i kad sam se sjetila da su i naši najbliži tu negdje blizu, i mene su svladale emocije. Zapravo, cijelo to iskustvo pobjede prošlo mi je u nekakvoj magli, sve se brzo događalo, bilo je tu mnogo ljudi. Pomalo nadrealno iskustvo.

Tko vam je bio najveća podrška tijekom showa?

PETRA: Najveća podrška bila mi je moja obitelj, baka Vera, brat i sestre, cimerica iz Osijeka i moje prijateljice. Ne znam kako bih izdržala sve to da nisam imala njihovu podršku.

FILIPA: Definitivno su mi najveća podrška bili moja mama Sanja i dečko Toni, koji je i došao na snimanje kako bi pokazao koliko je ponosan na mene. Ali ne smijem izostaviti ni Petru, ona je bila i više od podrške. Upravo je ona ta zbog koje sam ostala pribrana tijekom cijelog showa i zbog koje sam sve to izgurala do kraja najbolje kako sam znala. Jedna drugoj bile smo podrška, jedna drugu smo gurale i savršeno se dopunjavale.

Dobronamjerni savjeti kuhara

Što ste naučile od vrhunskih stručnjaka kao što su članovi žirija?

PETRA: Od žirija sam mnogo toga naučila i to mi je bio primarni cilj zbog kojeg sam se prijavila na ovaj show. Od Špičeka sam naučila jako mnogo o dijelovima i termičkoj obradi mesa, o tradicionalnoj kuhinji, da se rikula može pržiti i još dosta toga. Od Željke sam naučila mnogo o povrću i začinjavanju hrane, a od Ivana o ribi i modernoj kuhinji te kako pripremiti srdelu na pet načina.

FILIPA: Naučila sam da je ramstek samo svinjeći, i to nikada u životu neću zaboraviti, vjerujte mi! Iz ovoga showa izišle smo iskusnije i pametnije. Upijale smo kao spužve svaku kritiku i pohvalu žirija. Nas dvije silno volimo učiti i napredovati u svakom pogledu. I drago mi je da smo često pitale žiri i od njih tražile dosta savjeta, jer smo jedino na takav način mogle napredovati i iz ovog showa izići bogatije, i tu ne mislim na osvojenu nagradu, nego na znanje i vještine koje smo ovdje stekli. Bile bismo zaista blesave da nismo prihvaćale dobronamjerne savjete i pomoć vrhunskih kuharskih stručnjaka.

Jeste li dobile kakve korisne savjete?

PETRA: Od Špičeka smo naučile to da je najvažnije u kuhinji stati nekoliko minuta, razmisliti, dogovoriti se i tek tada početi s radom te da u kuhinji nikada nema mjesta panici. Svi njihovi savjeti učinili su me boljom kuharicom i osobom i nastavit ću ih primjenjivati i dalje.

FILIPA: Novih savjeta bilo je iz emisije u emisiju. I svi ti savjeti i primjena istih uvelike su nam pomogli kako bismo na kraju postale pobjednice. Naučile smo biti brže, organiziranije, smirenije i odlučnije u kuhinji.

Ulaganje u znanje i usavršavanje

U što ćete uložiti novčanu nagradu?

PETRA: Ulagat ću u svoje znanje i usavršavanje, jer mislim da je to najvažnije! Mislim da ću za početak položiti vozački ispit, a dio novca stavit ću na štednju za doktorski studij. Ali mislim da će prvo pasti jedan dobar shopping, a možda čak negdje i otputujem.

FILIPA: Morat ćemo dobro razmisliti i biti pametne. Obje smo se složile kako bi nam vozački ispit dobro došao. Zasigurno ćemo ulagati u sebe, na ovaj ili onaj način. Mlade smo, pune ideja, imamo dosta motivacije i ambiciozne smo, stoga će taj novac kod nas biti dobro uložen.

Pamtite li kakve zanimljive situacije s četveromjesečnog snimanja?

PETRA: Bilo je mnogo zanimljivih situacija, ali mislim da ću do kraja života pamtiti kad smo morale očerupati fazana na nacionalnoj televiziji!

FILIPA: Nikada neću zaboraviti koliko smo se samo zabavljali i smijali tijekom snimanja. Kako je Luka puhao Špičeku šećer, kako sam s njim šetala našim 'trgom', kako je Panta uvijek pričao viceve, a mi smo se valjali od smijeha. Bili smo baš vesela ekipa! To se i nije dalo sve prenijeti preko malih ekrana!

Sada kad je završeno snimanje emisije, što planirate dalje?

PETRA: Mislim da ću se sada posvetiti fakultetu i preostala dva ispita koja me dijele do diplome te što prije diplomirati, a kasnije ću pokušati spojiti svoje dvije najveće ljubavi, a to su pravo i kuhanje.

FILIPA: A ja ću i dalje nastojati spajati modu i kuhanje! Pokušat ću pokrenuti projekt organiziranja evenata i večera. Nešto poput pop-up restorana, gdje ću moći izraziti svu svoju kreativnost i smišljati lude menije, tematske večere, te uz sve to kreirati predivne postave stolova i ljudima nuditi nezaboravno iskustvo i atmosferu. I gdje ću moći kuhati u štiklama! To je moj san!

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
NAJHRABRIJE JELO

Koje je najhrabrije jelo koje ste predstavile u emisiji, odnosno, s čime ste možda najviše riskirale, jer je moglo lako poći po zlu?

PETRA: Mislim da je bilo dosta hrabro u drugoj epizodi napraviti čupavi sendvič od pastrve s domaćim pecivom! Pečena moždina i pohani mozak u čvarcima plasirali su nas u finale i s tim jelom smo najviše riskirale, jer smo mislile da će biti totalni fijasko, ili da ćemo ići u finale. U superfinalu radile smo i confit od obrazina, što do tada nikad nismo radile i što je pridonijelo našoj pobjedi.

FILIPA: Bile smo uistinu hrabre kad smo se odlučile u samo sat vremena napraviti kruščiće od dizanog tijesta za naš riblji sendvič u drugoj epizodi. Same sebi smo se kasnije smijale i govorile da nismo normalne. Ali smo poslije shvatile da se štošta može napraviti u samo sat vremena. Meni s pečenom moždinom i mozgom, pa meni s nojem, pa obrazine u finalu... Imale smo dosta hrabrih poteza, mora se priznati.

Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike