Ekonomija
SELJACI PORUČILI:

Kila pšenice treba koštati koliko i kifla
Objavljeno 2. lipnja, 2016.

Vrhunski sortiment po realnim cijenama jedan je od razloga poslovnog uspjeha Poljoprivrednog instituta Osijek, rekao je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, njegov ravnatelj, na tradicionalnom Danu polja pšenice i ječma koji se uvijek održava prve srijede u lipnju. Institut je od svog osnutka do danas svoj istraživački rad stavio u funkciju razvoja poljoprivredne proizvodnje i rasta konkurentnosti hrvatskog seljaka, a o statusu koji Institut ima u znanstvenom i proizvodnom sektoru svjedoče i brojni gosti koji su, osim iz cijele Hrvatske, pristigli i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, ali i Makedonije, Slovačke i Rumunjske.

- Uskoro se navršava tri godine kako smo u Europskoj uniji na tržištu od više od 500 milijuna stanovnika - rekao je Zdunić i istaknuo kako su smjenom sortimenta zadržali vodeću ulogu na tržištu.

Prisutnima se obratio i dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana osječko-baranjskog, koji je djelatnicima Poljoprivrednog instituta čestitao na uspjehu, istaknuvši kako svojom kvalitetom genetskog materijala pridonose i postizanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Dr. sc. Luka Andrić, predstojnik Odjela za sjemenarstvo, istaknuo je kako su u Institutu prošle godine napravili zaokret u sortimentu gdje je sorta pšenice Kraljica zauzela tron najzastupljenije sorte pšenice i sigurno će pokriti više od 30 posto proizvodnje iduće godine jer ujedinjuje kvalitetu i prinos. To su primijetili i proizvođači. Naime, sadržaj proteina postaje glavni kriterij pri otkupu pšenice. Ovom prilikom treba napomenuti kako se predložena otkupna cijena pšenice ispod kune stvara pod dojmom stvorenih zaliha koje su niže razine kvalitete. - Kada krene žetva i kada dobijemo prve parametre i kvalitete i visine prinosa, vjerujemo da će se i otkupna cijena korigirati, što iskreno želimo našim poljoprivrednicima - zaključio je Andrić.

Tijekom obilaska polja poljoprivrednici su komentirali i predstojeću žetvu te vječnu nepoznanicu - otkupnu cijenu pšenice. - Kolika je cijena kifle, tolika treba biti i otkupna cijena pšenice, a odredila je to svojevremeno i Marija Terezija - rekao je Matija Brlošić prekidajući cjenkanja o cijeni pšenice i kruha.

Roberta SORIĆ

Kraljica preuzela tron od Srpanjke

Kraljica je sorta pšenice koja je ove godine zasijana na 1666 hektara te je na vodećoj poziciji zamijenila dosad neprijepornu vladaricu hrvatskih polja - Srpanjku, koja je zauzela 553 hektara, prezentirao je rezultate Zdunić, dodavši kako osječke sorte ječma čine 80 % tržišta, s tim da je Barun najzastupljeniji na 636 hektara, što čini 37 %.

ZVONIMIR ZDUNIĆ

ravnatelj Poljoprivrednog instituta

- Svoju vrhunsku genetiku, osim na hrvatsko i europsko tržište, plasiramo i u istočne zemlje te zemlje Sjeverne Afrike, točnije Maroko i Alžir.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike