Dome slatki dome
SVJEŽINA I NOVI UGOĐAJ U PROSTORU

Najvažnija pravila pri preuređenju stana
Objavljeno 2. lipnja, 2016.

Preuređenjem stana unosi se svježina i novi ugođaj u prostor. Sam postupak treba biti vrlo temeljit i promišljen kako ne biste počinili pogreške čije ćete posljedice osjećati do sljedećeg preuređenja!

Nakon nekoliko godina stanovanja u istom prostoru sve se čini pomalo dosadno! Manjim zahvatima svake se godine mogu činiti više ili manje uspješne izmjene, ali konačno sazrije vrijeme, kao i financijske mogućnosti, za upuštanje u temeljitije preuređenje stana. Ovo su trenuci koje mnogi jedva čekaju i to s razlogom - dom je mjesto za opuštanje, rad i razonodu, te je izuzetno važno da se baš u njemu osjećamo najbolje!

Što smeta?

1.prije samog preuređenja stana trebalo bi analizirati što vam je smetalo u prijašnjoj koncepciji, a odražavalo se kroz funkcionalne nepravilnosti. Pogrešan raspored namještaja i opreme može poremetiti komunikacijske tokove, ili otežati i usporiti obavljanje radnih procesa. Ovakve ste nepravilnosti sigurno osjetili i komentirali pa će vam iskustvo pokušaja i pogreške sigurno nametnuti pravilno rješenje pri preuređenju stana.

2.je sagledavanje stvarnih potreba koje se očituju kroz vaš stil života, nameću kroz raspoložive prostorne mogućnosti, te izražavaju kroz potrebu zadovoljavanja funkcionalnih i estetskih kriterija. Potrebno je naći pravu mjeru i u želji za praćenjem trendova, jer ga svaki prostor ne može izraziti na najbolji način (zbog rasporeda, smanjene površine, nedovoljne količine svjetlosti i sl.). Otkrivanje prave mjere za sve navedene parametre bit će zrcalo uspješnosti nove koncepcije stana!

3.predstavlja nadogradnju na prethodno pravilo. Pri donošenju odluka ne povodite se željom da svoj stambeni prostor uredite baš kao vaš prijatelj i susjed, ili da u toj težnji idete još dalje s natjecateljskim duhom - vaš stan mora biti još ljepši i bolji. Prostor u kome živite treba biti uređen prema vašim vlastitim mjerilima i u skladu s vlastitim mogućnostima. Skupi materijali ili pojedinačni komadi namještaja koje viđate kod drugih, mogu biti nadomješteni jeftinijim i jednostavnijim elementima koji će u skladnoj kombinaciji s ostalim prostornim parametrima biti vrlo efektni i zapaženi.

Kvaliteta prostora

4.prilikom preuređenja stana nastojte poboljšati njegove prostorne kvalitete. Optičko povećanje ili smanjenje prostora, korigiranje visine, uvođenje veće količine svjetla, ili povezivanje prostora, najjednostavnije ćete postići bojom zidova i namještaja, ugradnjom odgovarajućih materijala te odabirom pravilnih elemenata opreme. Dom koji karakteriziraju prozračnost i dobra dnevna osvijetljenost, kvalitetno je i bezvremensko rješenje!

5.kad sagledate sve prostorne mogućnosti, potrebe i želje te shvatite da ne znate što biste i kako dalje, javite se stručnjacima - arhitektima i dizajnerima koji su tu za vas i zbog rješavanja svih vaših problema.

Kompjutorskim vizualizacijama vrlo se brzo i jednostavno mogu sagledati sve prednosti i nedostaci nove prostorne koncepcije te projektirati rješenje i stambeni prostor kakav ste oduvijek željeli...M. Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike