Regija
POČELA UTRKA ZA 24 MILIJUNA EURA

U katalogu 117 prijedloga Belog Manastira i Darde
Objavljeno 31. svibnja, 2016.

BELI MANASTIR - Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća belomanastirske vijećnike s projektnim je prijedlozima izrađenim u sklopu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, upoznala pročelnica resornog gradskog odjela, Kornelija Pacanović-Zvečevac. Podsjetimo, riječ je o pilot-projektu u kojem se, u društvu pet hrvatskih gradova s ratom stradalih područja, našao i Beli Manastir, zajedno s općinom Darda. Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 120 milijuna eura pa bi svi gradovi mogli dobiti po petinu iznosa. No da bi novac stigao, projekti moraju biti u skladu s EU naputcima i mora ih odobriti komisija.

U katalogu projektnih prijedloga predstavljenih vijećnicima za sada se nalazi njih 117. Podijeljeni su u nekoliko segmenata: popljoprivreda i ruralni razvoj, okoliš, mobilnost, kultura i turizam, društvene djelatnosti te industrija i poduzetničko okruženje. Predlagatelji su razni, od Grada i Općine preko udruga, institucija i OPG-ova pa sve do tvrtki. Najviše ih je iz područja društvenih djelatnosti, više od 40. Jedan od njih je i gradnja gradskog stadiona. U prijedlogu se spominje kako Grad posjeduje projektnu dokumentaciju koju treba obnoviti. Planirana je multifunkcionalna zgrada, tribine s 1000 sjedaćih mjesta, manja tartan staza, pomoćni teren s umjetnom travom, rasvjeta, tereni za male sportove. Premda je Pacanović-Zvečevac, zbog čvrstih stavova EU-a, pomalo skeptična glede novog stadiona, dio vijećnika, posebice Goran Hes (HDSSB), inzistirao je na ulaganju krajnjih napora kako bi se nadležne uvjerilo da postoji velika potreba za stadionom te da nije riječ o objektu koji će nekome služiti za zaradu, što EU izričito zabranjuje. Od 117 prijedloga izdvajamo nekoliko gradskih koji se odnose na gradnju kadrovskih i socijalnih stanova, rekonstrukciju ulica, među kojima su Ulica dr. Franje Tuđmana i Ulica Petra Preradovića, gradnja parkinga kod tržnice, uređenje centra Branjinog Vrha i slične. Prijedloge su poslale i gradske tvrtke, belomanastirski vatrogasci, LAG Baranja, razne udruge i privatne tvrtke. Zanimljiv je i onaj o uređenju bivšeg beljskog restorana u Šećerani.

I beljci su poslali 15-ak prijedlogan (ideja), među kojima i one kapitalne - klaonicu svinja, novu tvornicu mliječnih proizvoda, hotel u Kneževim Vinogradima i centar za kompetencije. Dio vijećnika, prije svih Nevenka Kolesarić (SDP), nisu bili oduševljeni beljskim idejama, ističući kako je bolje podupirati male poduzetnike i OPG-ove te projekte od općeg interesa za građane.

- Filtraciju ideja idući će mjesec obaviti predstavnici Grada i Općine Darda, strani konzultanti i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, nakon čega kreće izrada intervencijskog plana. On do kraja godine odlazi pred komisiju ministarstva koja će, sukladno naputcima EU-a, odobriti ili odbiti projekte - kaže dogradonačelnik Belog Manastira Marko Bogatić, naglašavajući kako će već na lokalnoj razini voditi računa o prioritetima. Upravo na uvrštavanje prioriteta upozorio je vijećnik Saša Šipek (HDZ). Ivica Getto

Darđanske projektne ideje

Belomanastirskim gradskim vijećnicima nisu prezentirane projektne ideje Općine Darda koja također planira uprihoditi nešto od “ponuđenog” novca. Planiraju, između ostaloga, gradnju tržnice, elektroenergetsku mrežu, reciklažno dvorište (u suradnji s Gradom), zgradu DVD-a, bazene, pješačku stazu u Mecama, rekonstrukciju spojne ceste između državne i županijske ceste te, kao najznačajnije, gradnju kuća u romskom naselju. I darđanski će projekti, dakako, proći sve potrebne filtre.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike