Regija
PREKOGRANIČNA SURADNJA

Belišće, Erdut i Odžaci zajedno u projektu od 1,5 milijuna eura
Objavljeno 31. svibnja, 2016.

BELIŠĆE - Gradonačelnik Belišća dr. Dinko Burić, načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, i voditeljica delegacije Općine Odžaci iz Srbije Vanja Posavac, potpisali su jučer u Belišću Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi zajedničkog projekta u okviru programa prekogranične suradnje pod nazivom “Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014.-2020.”.

Potpisivanje ovog dokumenta važan je preduvjet kako bi jedinice lokalne samouprave iz Hrvatske i Srbije mogle konkurirati na natječajima EU-a za Programe prekogranične suradnje i realizirati planirane projekte, od kojih će prvi biti projekt pod nazivom “Neolit bike tour”, vrijedan oko 1,5 milijuna eura, koji će povezati ove tri sredine i uvezati ih u novi atraktivan turistički sadržaj.

Prema pojašnjenju partnera iz Odžaka, suradnja tri sredine počela je posve slučajno na seminarima o prekograničnoj suradnji gdje se rodila ideja o mogućnosti zajedničke suradnje, s obzirom na to da i Općina Odžaci i Općina Erdut i Grad Belišće intenzivno rade na razvijaju svoje turističke ponude s naglaskom na sve popularniji cikloturizam, a poveznica su im bila arheološka nalazišta iz razdoblja neolita.

Mlade i već iskusne ekipe koje u svojim sredinama rade na nominaciji projekata za Programe EU, odlučile su u jedan projekt uvezati uz arheološka nalazišta i buduću biciklističku stazu koja će se graditi od Osijeka do Erduta paralelno s državnom cestom i erdutska odmarališta, vrlo sličnu ponudu s biciklističkim stazama i odmaralištem na jezeru u Općini Odžaci te buduću biciklističku stazu Gat – Kitišanci, u dužini od 4,2 kilometra i arheološko nalazište Staro Valpovo, na području grada Belišća. Sve to popratit će i odlična gastro i enoponuda u ovim krajevima koju su turisti dosad već itekako prepoznali i valorizirali visokim ocjenama.

Izražavajući zadovoljstvo prilikom za iskorištavanje mogućnosti koju pruža EU, gradonačelnik Burić ovom je prigodom potvrdio da se Grad Belišće u ovom projektu sprema aplicirati s udjelom od 580.000 eura te da je posljednji dan svibnja bio ujedno i krajnji rok za nominaciju pet novih projekata koje Grad Belišće priprema s partnerima iz Mađarske. Nadu u uspjeh ovoga projekta izrazio je i načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, koji već godinama surađuje s Općinom Odžaci, ali kojemu će ovo biti i prva prilika za suradnju s Gradom Belišćem kojem želi biti ozbiljan i korektan partner.L.Aničić

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike