Osijek
GPP IZMJEŠTA TRAMVAJSKO STAJALIŠTE U TVRĐI

Novo stajalište omogućit
će sigurniji prelazak ceste
Objavljeno 31. svibnja, 2016.
Pokraj novog tramvajskog stajališta nalazi se pješački prijelaz

Sigurnost putnika prioritet je Gradskog prijevoza Osijek i gradske uprave pa novim malim, ali zato vrlo efektivnim, projektnim rješenjem na Europskoj aveniji poboljšavaju uslugu i rješavaju dugogodišnji problem.

Naime, u tijeku su građevinski radovi na novom tramvajskom stajalištu na južnoj tramvajskoj trasi kod Tvrđe, odnosno kod Srednjoškolskog igrališta.

Postojeće stajalište, nedaleko od “školjke” u parku, uskoro će biti izmješteno nekoliko desetaka metara istočnije, uz samo Srednjoškolsko igralište, jer je cilj spriječiti moguće neželjene posljedice u prometu s obzirom na to da školarci i studenti uglavnom pretrčavaju cestu na mjestu gdje nema pješačkog prijelaza kako bi najkraćim putem stigli do svojih škola u Tvrđi. O kolikom je potencijalnom problemu i opasnosti riječ, ukazuje i brojka od nekoliko tisuća mladih koji svakodnevno od jutra do večeri prolaze na nastavu i predavanja tim dijelom grada. Očito je netko dobro promislio o situaciji, jer, podsjetimo, u Tvrđi i Istarskoj ulici nalaze se osnovna i srednja Glazbena škola Franje Kuhača, Druga gimnazija, Treća gimnazija, Ekonomska škola, Isusovačka klasična gimnazija, Rektorat Sveučilišta, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Odjel za kemiju, “Kulturologija”, Elekrotehnički fakultet, Studentski centar, Elektrotehnička i prometna škole te Strojarska tehnička škola, pa će roditelji mirnije spavati dok su im djeca na nastavi.

No, ne radi se samo o poboljšanju sigurnosti djece koja preko dana odlaze u Tvrđu, nego i o onima koji noću, u kolonama poput rijeke posjećuju staru gradsku jezgru koja je središte gradskog “noćnog života” s ugostiteljskim sadržajima.

Buduće stajalište nalazi se iza semafora u Istarskoj ulici pa će na taj način, čim siđu s tramvaja, morati doći do zebre, mjesta gdje je i preglednost vozačima na situaciju na cesti potpuna, jer gomile od po stotinjak putnika više neće zaklanjati tramvaj.

Osim sigurnosnog aspekta spomenuli smo i udobnost, misleći pritom na asfaltirani podest koji se pravi na novom stajalištu pa će i ukrcaj, odnosno iskrcaj putnika, biti olakšan, jer je stajalište na razini stuba u tramvaju (“osječka verzija komocije koju pružaju niskopodni tramvaji”).

Radove obavlja Unikomova Radna jednica Graditeljstvo i u završnoj su etapi, a osim podesta i stajališta napravili su i pristupnu stazu.

Darko PEJIĆ
“SLONOVSKE STAZE”

Kada se tramvaj bude zaustavljao na novourđenom stajalištu valjda će se promijeniti navike i onih ostalih koji prema Tvrđi hodaju “slonovskim stazama” iz okolnih ulica pa da se neće morati postavljati i barijere prekoputa nekadašnjeg “CUO-a”, kao što je morala biti postavljena u Europskoj aveniji kod “očne bolnice”.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana