Osijek
NA UŠĆU DRAVE U DUNAV GRADI SE JOŠ JEDNA KUĆA ZAJEDNICE CENACOLO

U Gospinu svetištu u Aljmašu utočište će pronaći i bivši ovisnici
Objavljeno 31. svibnja, 2016.

S obronaka iznad Aljmaša uskoro će pucati pogled na Dunav iz nove kuće Zajednice Cenacolo, koja se počinje graditi. Župnik donjogradske Župe Preslavna Imena Marijina Đakovačko-osječke nadbiskupije i dekan, preč. Ivan Jurić, nadbiskupijski povjerenik za ovisnike, najavio je kako će biti blagoslovljen temeljni kamen za gradnju objekta Zajednice Cenacolo u Aljmašu. O tome su govorili i don Ivan Filipović, voditelj i duhovnik Zajednice Cenancolo, i rektor svetišta, aljmaški župnik, preč. Ante Markić, te članovi Zajednice, nekadašnji ovisnici, koji će, kako se moglo razabrati, sami graditi objekt.

Na lokaciji su već počeli pripremni radovi, pa su bageri kopali na mjestu budućeg objekta.

Inače, Zajednicu Cenacolo 1983. godine osnovala je časna sestra Elvira Petrozzi. Zajednica je počela djelovati u trošnoj i razrušenoj kući u općini Saluzzo u Italiji, a danas ima 60-ak kuća diljem svijeta (Italija, Hrvatska, Slovenija, Poljska, Francuska, Bosna i Hercegovina, Irska, Engleska, Rusija, Austrija, SAD, Brazil, Meksiko, Argentina i Peru). Jurić navodi kako je zahvaljujući Božjoj providnosti ta zajednica dobila na uporabu veliki franjevački samostan u Šarengradu, u kojem su posljednjih godina bile sestre karmelićanke.

Za ovaj projekt zaslužan je prije svega mons. Marin Srakić, nadbiskup, koji je primio tu zajednicu u svoju biskupiju, preč. Jurić, sadašnji duhovnik kuće u Šarengradu, te Franjevačka provincija svetog Ćirila i Metoda, koja je taj samostan ustupila Zajednici.

Prva skupina, 12 mladića iz različitih bratovština u Hrvatskoj, u Zajednicu je došla 20. veljače 2001. da započne taj plan. Kroz Zajednicu je prošlo više od 1000 mladića iz Hrvatske, BiH, Poljske, Češke, Italije, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Kosova, Srbije, Ukrajine... D. Pejić

Najčitanije iz rubrike