Regija
MIRA I NIKOLA STIPANČIĆ

Za dobar je brak potrebno puno strpljenja i vjernost
Objavljeno 31. svibnja, 2016.

SLATINA – Zlatnom misom, obnavljanjem bračnih zavjeta i pravim malim svatovima Mira i Nikola Stipančić obilježili su 50 godina svoga uspješnog braka.

– Ponosni smo na našu djecu, koja su sve ovo organizirala i koja su htjela da se okupi uža rodbina, ne samo na karminama nego i na slavlju i veselju - rekla nam je Mira dok se ispred slatinske župne crkve sv. Josipa okupljala najbliža rodbina.

– Predlagali su nam put na Hvar, gdje smo se vjenčali, ali mi smo prihvatili ovu soluciju. U životu je bilo svega i svačega, mnogi kažu da smo potpuno suprotne naravi, ali mi smo uspjeli sačuvati brak. Jedan je prijatelj rekao da smo tako različite prirode da bi, da se sretnemo na ulici, jedan trebao krenuti na sjever, a drugi na jug - kažu.

Mira kaže da imaju dvoje prekrasne djece, jedno živi sa svojom obitelji u Njemačkoj, drugo u Zagrebu, a na ovo neobično vjenčanje došlo je i troje njihove već odrasle unučadi. Toleranciju, strpljenje, povjerenje i vjernost Mira smatra najvažnijima za dugovječnu bračnu sreću. Nikola tvrdi da nema formule za sreću u braku, jer to ovisi o ljudima, „to se mijenja kao vremenske prilike“.

– Neki su dani lijepi, neki ružni, ali kad smo mi ovako suprotnih naravi mogli izdržati 50 godina, onda tvrdim da se svaki brak može održati ako ima imalo požrtvovanja i ljubavi. Mislim da su za svaku osudu razvodi zbog nekih sitnica, jer život je takav: uvijek nešto zapne i uvijek ima nekih problema. Nama su neki rođaci tvrdili da ne možemo zajedno, a mi smo dokazali da možemo. Možda je jedan od razloga i ovoga pira naše dokazivanje da možemo zajedno.

A kad je župnik, vlč. Dragan Hrgić, upitao Nikolu obećava li Miri i dalje vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, “mladoženja” je lakonski odgovorio: “Obećavam, sad je lako obećati”, a poslije je u razgovoru priznao da se ljubav u svemu ipak podrazumijeva.

U ponovljenim svatovima Stipančića bila su njihova djeca i unučad, Nikolina sestra i tri brata sa svojim obiteljima, Mirina sestra s obitelji i druga rodbina. Osim iz Slatine došli su i iz Zagreba, Grubišnog Polja, Zadra, Mrkonjić-Grada, iz Njemačke… Mira Stipančić umirovljena je učiteljica, koja je nakon dolaska u Slatinu putovala i radila u Voćinu posljednjih 12 godina svoga radnog vijeka, a Nikola je umirovljeni građevinski tehničar. U sretnom braku žive u Slatini.

Petar ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad